Pesma je dočekala svojih 5 minuta tek nakon 15 godina 🎵

Dugo, predugo je ćutala ova Milančetova pesma iz 1984. Petnaestak godina se nije čula, a onda je vaskrsla zajedno sa svojim pevačem. Dao bih ovo malo života najbolja je potvrda pravila da je dobra pesma kao i dobar čovek - vaskrsne kad-tad.

- Tu pesmu je napisao Stevica Spasić, a greškom je na ploči potpisan Ljuba Nedeljković. Stevicu sam upoznao krajem 70-ih, baš kada sam počeo samom sebi da komponujem i snimam ploču svake godine. Dao mi je nekoliko tekstova i ispričao njihovu pozadinu: rastao se sa ženom, patio za sinom, tešio poezijom. Snimio sam pet Stevičinih tekstova na tri ploče, a najviše sam očekivao baš od pesme Dao bih ovo malo života - kaže legendarni Milanče. 🎵

- Na moje razočarenje pesma se nigde nije čula punih petnaestak godina. Niti sam je pevao, niti su je ljudi tražili. Ostala je u senci svih tih mojih sentiš dvojki. I tek kad je život pojeftinio, ta pesma je dobila na ceni. Prihvatili su je klinci jer je stilski potpuno drugačija i modernija od svih mojih ostalih pesama, piše Telegraf.

Dao bih ovo malo života snimljena je kao šesta po redu na jednom izrazito dvojkaškom, možda i najkvalitetnijem Milančetovom albumu: Magla pala na sokake, Ti odlaziš bol ostavljaš meni, Ispred škole čekaću te sine, Šta mi vredi što sam s drugom, Kad zasvira dragačevska truba, Da li sanjam il' se razum muti, Tiho teče Sava.

IZVOR: YT / Diskos Official

- Skoro sve pesme sa tog albuma se slušaju. Neke se slušaju sve ove godine, a Dao bih ovo malo života se upalila poslednja. Sećam se, legendarni Cune je kao gost u jednoj radio emisiji pohvalio pesmu Magla pala, kao primer nove pesme u narodnom ruhu, iako tada nije ni znao da je to moja pesma. To mi je prva pohvala od nekog legendarnog kolege - rekao je Milanče, a zatim dodao:

- Inače, kad sam pripremao sve te pesme i kad sam skockao ceo album, ponudio sam ih mlađem kolegi i prijatelju Zoranu Popoviću. Bio je pravi kolega, dobar i lep dasa, moj učenik sa najvećim repertoarom pesama. Hteo sam da mu pomognem na početku karijere, ali Zoki je spremao album sa Novicom Uroševićem i odbio je te pesme. Mislim da je pogrešio. 🎶

Pogrešili su, bolje rečeno ogrešili su se o Milančeta i tadašnji muzički urednici državnih radio i TV stanica, naročito u Beogradu. Za muzičke urednike Radio Beograda i Studija B Milanče je bio tamo neki pevač seljačkih kukumavki o izgubljenoj ljubavi. Na Milančetovu sreću, krajem prošlog i početkom ovog veka u beogradskom etru se pojavljuju i privatne radio stanice (pre svih Bonton, Ritam, Hit i Fokus) koje su vaskrsle i Milančeta i njegove pesme.

IZVOR: YT / Diskos Official

Kada sam krajem 90-ih upitao Acu Kostića, urednika i voditelja kultne emisije Sabor, kako je moguće da Studio B nema nijednu Milančetovu ploču, uzvratio je pitanjem: Je l' to onaj Milanče Šou što peva Vrati se Neno?

- I danas nisam siguran da li sam išao ispred vremena ili mi kao okorelom dvojkašu pesma nije dobro stajala. Sve pesme sa tog albuma ja sam komponovao, aranžirao, otpevao, odsvirao harmoniku i šefovao ansamblom u studiju.

- Sa ove perspektive nisam zadovoljan kako sam je otpevao u studiju, mislim da sam mogao i bolje. Tokom svih ovih godina, naročito otkad je ovoliko vaskrsla, čini mi se da je pevam sve bolje. I dobro je što je tako. Jer da sam je pre 40 godina mnogo dobro otpevao, sada bih imao muke da dostignem metu. Ovako, vođen božjom rukom, pevam i u devetoj deceniji. Proveravam druge kroz sebe i sebe kroz druge - ističe Milanče. 🎤

Autor: telegraf.rs