Francuski brend bio srpski dvorski juvelir 💍⚜️

Čuveni Kartije, francuski konglomerat luksuzne i dizajnerske robe (nakita, kožne galanterije, satova) nastao je 1847. godine u Parizu. U istoriji dugoj skoro dva veka može se pohvaliti saradnjom sa kraljevskim kućama širom Evrope. 

Za svoje krunisanje 1902. godine, britanski kralj Edvard VII je od Kartijea naručio 27 tijara, a za Pjera Kartijea, jednog od unuka osnivača ovog brenda, rekao je:

Dragulj kraljeva i kralj dragulja. 💎

Na taj način, počela je saradnja Kartijea sa britanskim dvorom, što je brendu otvorilo vrata za saradnju i sa drugim evropskim kraljevskim kućama. Kartije je postao privilegovani snabdevač i juvelir vladarskih porodica Španije, Portugala, Ruske imperije, Kuće Orleana, ali i Srbije.

Kralj Petar I Karađorđević je 1915. godine izdao proklamaciju kojom je Kartijea odredio za dvorskog juvelira. Ovaj dokument nekada je bio istaknut u centralnoj kancelariji Kartijeovog butika u Parizu, na adresi 13 rue de la Paix, a na njegovom ulazu se i danas nalazi porodični grb Karađorđevića, pored grbova ostalih kraljevskih kuća sa kojima je Kartije sarađivao.

Foto: Wikipedia.org

Nije poznato šta je sve Kartije izradio za porodicu Karađorđević. Zna se da je kralj Aleksandar I naručio dijademu i ogrlicu za kraljicu Mariju, kao poklon povodom rođenja njihovog prvog sina i naslednika prestola Petra. Ovu dijademu je kraljica kasnije poklonila svojoj snahi kraljici Aleksandri, a ona ju je, kako je pisala Politika, prodala nepoznatom kupcu.

Proklamacija kralja Petra I o imenovanju Kartijea za dvorskog juvelira danas se čuva u privatnoj kolekciji Jasne Bosnić, a njenu fotografiju je na društvenim mrežama objavila kneginja Ljubica Karađorđević.

View this post on Instagram

A post shared by Ljubica Karađorđević (@ljubicakaradjordjevic)

IZVOR: IG / @ljubicakaradjordjevic

Autor: Filip Pejković