Američki predsednik sve više u suprotnosti sa izraelskim premijerom Netanjahuom

Kako se navodi iua kulisa, američki predsednik Džo Bajden je sve više frustriran svojim izraelskim kolegom Netanjahuom i (kako se navodi) konstantno govori svojim savetnicima da izraelski premijer ignoriše sve njegove savete i da konstantno opstruiše napore da se popravi humanitarna katastrofa u Gazi.

Za sada Bajden je stao na korak od otvorenog kritikovanja Netanjahua u javnosti, ali sve više otvoreno kritikuje izraelsku taktiku izjavivši čak (prošle nedelje) da je taktika IDF "preterana" - što je jedno od najdirektnijih osuda izraelske kampanje protiv Hamasa.

Kako se navodi, privatno Bajden je daleko voljniji da izrazi svoje "direktno" mišljenje o Netanjahuu, uključujući i njegovo veliko nezadovoljstvo time što je u potpunosti ignorisan američki predlog da se deintenzivira i smanji snaga vojne operacije u Gazi. Mnogi zvaničnici se već pitaju koliko dugo Bajden može da ćuti i da ne iznese svoje kritike na račun Netanjahua i rata u Gazi.

Tenzije izmešu Bajdenove administracije i Netanjahuove vlade su se samo povećale nakon početka priprema IDF za upad u Rafa na jugu Gaze, gde se trenutno nalazi na stotine hiljada Palestinaca koji su pobegli od ratnih operacija.

Američki zvaničnici direktno razgovarajusa izraelskim kolegama i kako se navodi, jasno stavljaju do znanja da skoro 1,3 MILIONA PALESTINACA jednostavno nemaju gde da odu odatle. Bajdenova administracija je skeptična po pitanju toga što je Netanjahu naredio evakuaciju populacije iz Rafe pre početka operacija kao i da li je to uopšte ikako i moguće uraditi.

Kako je naveo neimenovani izvor:

Jasno smo stavili do znanja izraelskim kolegama da je operacija u ovakvim uslovima nešto što mi ne možemo da zamislimo.

Autor: redportal.rs