Razlog zbog kog dete nije vakcinisano nisu hronične bolesti, već odluka njegovih roditelja

Male boginje potvrđene su danas kod još jednog deteta u Beogradu. Reč je o dečaku koje ima 8 godina i koji nije primio do sada nijednu vakcinu. Osmogodišnjak ima sve simptome morbila, a kako saznaje Blic, on se nalazi na hospitalizaciji u jednoj bolnici u Beogradu.

- Dete je na hospitalizaciji, ali je dobrog opšteg stanja. Najvažnije je da nema pneumoniju, već samo tipične simptome. U bolnici je radi praćenja njegovog stanja - kaže za Blic doktorka Slavica Maris iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

Kako dodaje, razlog zbog kog dete nije vakcinisano nisu hronične bolesti, već odluka njegovih roditelja.

- Dete nije primilo nijednu vakcinu jer roditelji nisu želeli, smatrali su da to ne treba - kaže dr Maris.

 Treći potvrđen slučaj do sada 

To je treći potvrđen slučaj malih boginja u ovoj godini. Prethodno su morbile potvrđene kod dečaka (15) i njegove majke. Reč je o inportovanim slučajevima, što znači da su se zarazili u inostranstvu, a bolest se manifestovala kada su stigli u Srbiju. Dečak nije vakcinisan i leči se na Infektrivnoj klinici u Beogradu, jer ima upalu pluća. Majka je prošla sa blažom kliničkom slikom.

- Na sreću, možemo da kažemo da je on prošao dosta dobro, bez nekih ozbiljnih i većih komplikacija. Pripremamo ga za otpust danas. Imao je početnu upalu pluća - izjavio je dr Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Prof. dr Kosta Todorović za RTS.

Lekari već duže upozoravaju da se može očekivati epidemija malih boginja, jer je obuhvat vakcinisane dece MMR vakcinom (štiti od tri zarazne bolesti - male boginje, zauške, rubeola), nije dovoljan da zaustavi cirkulaciju virusa. Dobar kolektivni imunitet se obezbeđuje ako je vakcinisano 95 odsto mališana.

Autor: Blic.rs