Održana panel-diskusija pod nazivom Čista motivacija

Javna panel-diskusija programa Novak Đoković Fondacije Putem šampiona izazvala je veliko interesovanje u Skoplju, a Kiril Lazarov, prof. dr Saško Kedev i Puleksenija Jovanoska pred punom salom hotela Holiday Inn podelili su svoja iskustva o tome kako kod dece sačuvati motivaciju za bavljenje sportom i podržati ih na najbolji način.

Novak Đoković Fondacija veruje u dečje snove i vredno radi na svojoj misiji da ih ispunjava. Tako je program Putem šampiona, posvećen deci u sportu i njihovim roditeljima i trenerima, nastavio da se širi u region, sa ciljem da pomogne roditeljima dece u sportu da na adekvatan način odgovore na njihove potrebe i podrže ih kroz sve izazove.

Foto: Dalibor Danilović/Dalibor Danilović

Na panelu pod nazivom Čista motivacija, održanom 11. februara u prepunoj sali Millennium 1 hotela Holiday Inn, govorili su nekadašnji najbolji rukometaš sveta i aktuelni selektor rukometne reprezentacije Severne Makedonije, Kiril Lazarov, priznati kardiohirurg i alpinista, prof. dr Saško Kedev i olimpijska reprezentativka u karateu i osnivačica sopstvene škole sporta za decu, Puleksenija Jovanoska, dok je moderatorka panela i ovoga puta bila autorka programa Putem šampiona i bivša Fed Kup reprezentativka Srbije u tenisu, Ana Jovanović.

Foto: Dalibor Danilović/Dalibor Danilović

Oni su se time pridružili velikom broju sportskih legendi i naučnim ekspertima iz oblasti sportske psihologije i medicine, koji su u prethodne 3 godine učestvovali u programu Putem šampiona, poput Željka Obradovića, Svetislava Pešića, Dejana Savića, Vladimira Radmanovića, Sonje Vasić, Viktora Troickog, dr Ranka Rajovića, dr Ljubice Bačanac, dr Aleksandra Misojčića, kao i osnivačima Fondacije, Novaku i Jeleni Đoković i mnogim drugima, u razmeni dragocenih stručnih iskustava, znanja, stavova i predloga za novu viziju pravilnog odrastanja dece uz sport i zdravih odnosa sa roditeljima i trenerima u najosetljivijem periodu formiranja njihovih ličnosti:

- Sport je od suštinskog značaja za razvoj dece, bez obzira na to da li se njime bave profesionalno ili rekreativno. Kroz sport deca upoznaju nove prijatelje, šire poznanstva i uče da neguju pozitivne vrednosti. Zato smatram da roditelje treba podsticati da podrže i motivišu svoju decu da se bave sportom, na taj način gradimo nove, zdrave generacije - istakao je Kiril Lazarov tokom svog izlaganja na panelu.

Foto: Dalibor Danilović/Dalibor Danilović

- Svaki pojedinac ima pravo na slobodu, a sloboda uvek ide uz odgovornost. U tom kontekstu, roditelji treba da daju deci mogućnost da odluče da li, kojim sportom i u kojoj meri žele da se bave, ali da im objasne da donošenje odluke znači i preuzimanje odgovornosti. Veoma je važno da mlade generacije same preuzmu odgovornost, sledeći svoju strast i entuzijazam, da predanim radom i naravno uz podršku, u sebi neguju čistu motivaciju. To je jedini način da se postigne uspeh - dodao je prof. dr Saško Kedev.

Foto: Dalibor Danilović/Dalibor Danilović

- Trener ima ključnu ulogu. Osim što uči decu tehničkim aspektima sporta, trener ih i vaspitava. Na treningu se uče mnoge stvari – osećaj pripadnosti, saradnja, disciplina, odgovornost, empatija, poštovanje, veštine komunikacije, važnost fizičkog i mentalnog zdravlja, lojalnost, izdržljivost, upornost, učenje na greškama itd. Ako trener viče, ponaša se grubo, koristi neprimerene komentare i neprimeren rečnik, ne sluša i ima manjak empatije, i dete će se na njega ugledati. Dakle, treneri imaju ogromnu odgovornost i moraju da budu upućeni u pedagoške mere i metode, prilagođavajući se svakom detetu ponaosob, jer svako dete ima različit karakter. Neko je ekstrovertan, neko je introvertan, ne možete prema svima da se odnosite jednako. Mi u Makedoniji se snažno zalažemo za to da treneri rade na veštinama komunikacije kako bi stvorili harmoniju, kako na treninzima tako i na utakmicama - zaključila je Puleksenija Jovanoska.

Foto: Dalibor Danilović/Dalibor Danilović

- Iz Skoplja odlazimo oduševljeni i zahvalni cenjenim panelistima i svim posetiocima i sagovornicima na tome što su kroz svoju svesrdrnu posvećenost i prisan stručni pristup neprocenjivo obogatili spektar saznanja i preporuka koji program “Putem šampiona” čini univerzalnom platformom za razumevanje i realnu podršku naših mladih sportista, njihovih porodica i svih stručnih profila profesionalaca koji se bave njihovim stasavanjem u kvalitetne ljude i sportiste budućnosti. Čista motivacija je za sve nas ispred Novak Đoković Fondacije u Skoplju bila čisto zadovoljstvo i sigurna sam da ćemo u skoroj budućnosti sa sportskim asovima i stručnjacima iz regiona još više proširiti opseg naše saradnje. Takođe, zahvalila bih se i našem domaćinu u Skoplju, Darijanu Trajanovu, kao i našim partnerima Uefa Fondaciji i Lacoste Fondaciji - rekla je Ana Jovanović, autorka programa Putem šampiona.

Foto: Dalibor Danilović/Dalibor Danilović

Autor: redportal.rs