Kao ministar pravde ukinuo smrtnu kaznu u Francuskoj ✋🏻

Francuski pravnik, nekadašnji ministar pravde i predsednik Ustavnog saveta Francuske Roberd Badinter preminuo je jutros u 95. godini.

Badinter je rođen 1928. godine u Parizu, u porodici ukrajinskih Jevreja. Drugi svetski rat je, zbog nemačke okupacije, proveo u Lionu, a njegov otac je uhvaćen i ubijen u nacističkom logoru smrti Sobibor.

Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Parizu, potom je završio magistarske studije na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku i zatim nastavio studije na Sorboni, gde je prošao sva zvanja do profesora emeritusa.

Od 1981. do 1986. godine bio je ministar pravde i tada je izborio ukidanje smrtne kazne za sve prestupe. Od 1986. do 1995. godine nalazio se na dužnosti predsednika Ustavnog saveta Francuske, posle čega je postao senator.

Nalazio se na čelu Arbitražne komisije koju je 1991. godine formirao Savet ministara Evropske zajednice radi pružanja pravnih saveta Mirovnoj konferenciji o Jugoslaviji. Komisiju su činili predsednici ustavnih sudova Francuske, Nemačke, Italije, Španije i Belgije, a po svom predsedniku je upamćena kao Badenterova komisija.

Autor: redportal.rs