U opsežnom i dugo očekivanom intervjuu, koji je trajao više od 2 sata, Vladimir Putin detaljno opisao proces kojim je Ukrajina nastala u sadašnjem obliku

Moderna Ukrajina je zemlja koja je veštački stvorena akcijama pokojnog sovjetskog lidera Josifa Staljina posle Drugog svetskog rata, rekao je u petak ruski predsednik Vladimir Putin američkom novinaru Takeru Karlsonu.

U opsežnom i dugo očekivanom intervjuu, koji je trajao više od 2 sata, Vladimir Putin je detaljno opisao proces kojim je Ukrajina nastala u sadašnjem obliku.

On je podsetio da je u srednjem veku, Ukrajina – koju je opisao kao deo ruskih zemalja – bila pod velikim poljskim kulturnim, verskim i političkim uticajem. U 17. veku ljudi ovog kraja su želeli da se pridruže tadašnjoj sve većoj moći Moskve, ali je Rusija takođe želela da izbegne rat sa Poljskom.

- Ipak, posle mnogo razmišljanja, Moskva je odlučila da ovaj „deo starih ruskih zemalja” vrati u okrilje, rekao je, što je rezultiralo ratom sa Poljskom. Moskva je povratila sve svoje „istorijske zemlje“ tokom vladavine Katarine Velike, koja je vladala između 1762. i 1796. godine - podsetio je on.

- Nakon komunističke revolucije u Rusiji 1917. i još jednog rata sa Poljskom, Varšava je povratila kontrolu nad velikim delovima zapadne Ukrajine - nastavio je Putin.

- Tokom 20-ih godina 20. veka, boljševička vlada je uspostavila sovjetsku Ukrajinu koja „nikada ranije nije postojala“.Sovjetske vlasti su „ukrajizovale“ ovaj region, u skladu sa sličnom politikom domoroditeljstva koja je vođena u drugim oblastima - rekao je predsednik.

Ukrajina je posle Drugog svetskog rata, pored teritorija koje su pripadale Poljskoj, dobila i deo teritorija koje su ranije pripadale Mađarskoj i Rumuniji... Dakle, imamo sve razloge da tvrdimo da je Ukrajina veštačka država koja je bila oblikovana po Staljinovoj volji“.

Putin je dodao da ove nacije u principu imaju pravo da razgovaraju o povratku svojih bivših teritorija, ali je negirao da je o tome ikada razgovarao sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. Međutim, on je sugerisao da Mađari koji žive u Ukrajini žele da se "vrate u svoju istorijsku zemlju".

Autor: redportal.rs