Nametanje evra je u ovom slučaju nepobitno učinjeno ne u svrhu bilo kakve vladavine prava, već u svrhu dovršetka kreiranja nepodnošljivih uslova života za Srbe i njihovog progona sa KiM

Večeras se u Njujorku održava vanredna sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o situaciji na Kosovu i Metohiji. Sednica je zakazana na zahtev Srbije koju predstavlja predsednik Aleksandar Vučić.

U toku svog obraćanja, predsednik Aleksandr Vučić je govorio o nepodnošljivim uslovima u kojima Srbi na Kosovu žive zbog poteza Prištine.

Aleksandar Vučić istakao je da je dinar legalno sredstvo plaćanja u Srbiji i da samim tim ne može biti zabranjen na KiM kao delu teritorije koja je u sastavu Srbije, a koja je rezolucijom 1244 UN stavljena pod međunarodnu upravu, dok je evro uveden na protivpravni način jednostranom odlukom političkog rukovodstva u Prištini.

- Ova opasna mera režima u Prištini je preduzeta na protivpravan način i zbog toga što je evro legalna međunarodna valuta koju za područje EU emituje Evropska centralna banka (ECB). Usled toga, očigledno je da je prištinsko rukovodstvo poseglo za nelegalnom upotrebom eura što je u svojim javno dostupnim informacijama naveo EU i ECB, navodeći, da tzv. Kosovo, usvojilo evro jednostrano 2002. godine i od tada ga koristi kao svoju de facto valutu - naglasio je Vučić na vanrednoj sednici Saveta Bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN), a prenosi Tanjug.

Vučić je istakao da iz toga proizilazi da evro nije legalno sredstvo plaćanja na tzv. Kosovu.

- Dakle, nametanje evra je u ovom slučaju nepobitno učinjeno ne u svrhu bilo kakve vladavine prava, već bez ikakvih pravnih osnova i odgovarajućih aranžmana sa EU i samo isključivo u svrhu dovršetka kreiranja nepodnošljivih uslova života za Srbe i njihovog progona sa KiM - ocenio je Vučić.

Obraćanje predsednika u celosti možete pogledati ispod.

IZVOR: YT / RTSSajtZvanicniKanal

Autor: Tanjug.rs