Sistem ima domaći hardver i softver, te sistem za autonomno, automatizovano upravljanje

Najveća svetska telekomunikacijska kompanija za mobilnu telefoniju China Mobile prva u svetu je uspešno lansirala prvi satelit za testiranje 6G mreže.

Kina je time napravila prekretnicu u naporima da istraži integriranu svemirsku i zemaljsku komunikacijsku tehnologiju. Satelit je lansiran 3. februara zajedno s još jednim satelitom za 5G mrežu.

Satelit za testiranje 6G mreže zajednički su razvili China Mobile i Inovacijska akademija za mikrosatelite Kineske akademije nauka. Sistem ima domaći hardver i softver te sistem za autonomno, automatizovano upravljanje.

U orbiti na visini od skoro 500 kilometara donosi prednosti kao što su niska latencija i visoka brzina prenosa podataka u odnosu na satelite koji su na visini od 36.000 kilometara.

Satelitima u niskoj orbiti može se rešiti nedostatak pokrivenosti telekom signala zemaljskih mobilnih mreža, pružajući širom sveta usluge satelitskog interneta. China Mobile je saopštio da planira provesti eksperimente, ubrzavajući integraciju i razvoj tehnološke industrije svemir-zemlja, piše portal China Daily.

Autor: redportal.rs