Ukoliko se jajima koja čuvate u frižideru bliži rok trajanja, ili je pak rok istekao pre neki dan, nemojte ih odmah baciti

Otkrivamo vam tri odlična trika pomoću kojih ćete jednostavno proveriti da li su jaja i dalje sveža.

Ukoliko se jajima koja čuvate u frižideru bliži rok trajanja, ili je pak rok istekao pre neki dan, nemojte ih odmah baciti. Prvo proverite svežinu pomoću ova tri trika koja primenjuju iskusne domaćice.

1. Stavite jaje u vodu

Ovo je jednostavan način da proverite jesu li se pokvarila. Posudu napunite vodom i stavite jaje. Ako padne na dno i stoji položeno, može da stoji još neko vreme, a ako se preokrene na vrh upotrebite ga odmah. U slučaju da jaje pluta po površini vode, bacite ga.

2. Protresite jaje

Lagano protresite jaje i osluškujte. Zvuk mućkanja nije dobar kada su jaja u pitanju jer znači da se žumance razlilo i da ih ne bi treba upotrebiti.

3. Razbijte ga i pomirišite

Žumance treba da bude čvrsto i izbočeno, belance koncentrisano oko žumanca, a miris neutralan. Ako primetite bilo kakvu promenu u boji, recimo, rozikastu ili zelenkastu nijansu žumanca, jaje odmah bacite. Svaki neobičan, sumporan miris takođe upućuje na to da je jaje pokvareno.

Autor: nportal.rs / alo