Predlog Hamasa za mir koji je stigao do medija potvrđen kao autentičan

U Prvoj fazi bi se pustili svi izraelski taoci, uključujući i ženu i decu ispod 19 godina starosti, koji nisu u izraelskoj armiji, te starije i bolesne u zamenu za određeni broj palestionskih talaca.

Takođe, u ovoj fazi bi se maksimalno intenzivirala dodela humanitarne pomoći, relokacija snaga unutar naseljenih urbanih područja, čime bi se omogućila obnova infrastrukture bolnica, kuća i ostalih zdanja u okviru Gaze i dozvolilo UN i njenim agencijama slobodno i neometano kretanje radi uspostavljanja sistema dodele humanitarne pomoći i stvaranja dugoročnih kampova za populaciju Gaze.

U okviru prve faze bi se i uspostavio i preivremeni prekid vatre i privremeno obustavljanje svih vojnih operacija kao i vazdušnih izviđanja (posebno navedeno), te se u okviru njega naznačava da bi se zahtevalo i potpuno povlačenje IDF iz urbanih naseljenih oblasti Gaze u skladu sa linijom sepracije zaraćenih strana da bi se omogućila razmena zarobljenika.

U Drugoj fazi bi se nastavilo i završilo sa indirektnim pregovorima o potrebama koje su neophodne da bi se nastavio dalje međusobno usvojeni prekid vojnih operacija i povratak na mirnodobske uslove.

U okviru ove faze bi se oslobodili svi muškarci taoci u Gazi (i civili i vojna lica) u zamenu za određeni broj Palestinaca, nastavak humanitarne pomoći utvrćene u fazi jedan, povlačenje IDF van granica svih oblasti Gaze, te potpuna i temeljna obnova kuća, infrastrukture i postrojenja uništenih u Gazi.

U Trećoj fazi završila bi se razmena tela preminulih na obe strane nakon identifikacije, dok se humanitarna pomoć i obova Gaze nastavljaju.

Na kraju Hamas predlaže da garanteri mirovnog plana budu Egipat, Katar, Turska, Rusija i UN.

SAD se ne nalaze među državama garanterima mira u Gazi.

Autor: redportal.rs