Čarlsova dijagnoza otvoreno saopštena javnosti, za razliku od njegovih predaka koji su pokušavali da sakriju svoje medicinske kartone

Sinoć se svetom proširila vest da je kralju Čarlsu III (75) dijagnostikovan rak. Bakingemska palata nije saopštila o kakvoj se vrsti raka radi, osim da je započeo "normalno lečenje". Prošlog ponedeljka, kralj je pušten iz bolnice nakon trodnevne hospitalizacije tokom koje je imao rutinsku operaciju uvećane prostate.

Kraljeva dijagnoza je otvoreno saopštena javnosti, za razliku od njegovih predaka koji su pokušavali da sakriju svoje medicinske kartone.

Naime, Čarlsov deda, kralj Džordž VI, koji je vladao od 1936. do svoje smrti 1952. u 56. godini, obolio je od karcinoma pluća zbog svoje istorije kao velikog pušača. Kao rezultat toga, njegovo levo plućno krilo – uključujući maligni tumor – uklonjeno je tokom operacije 1951. godine, piše britanski Telegraf.

On je preminuo samo pet meseci nakon operacije, a Džordžovi lekari su sakrili dijagnozu od javnosti. Kralj je bolovao i od vaskularne bolesti, pa se pretpostavljalo da je to uzrok koronarne tromboze, koja je verovatno nastala nakon širenja raka.

Telegraf piše da je od raka bolovala i majka kraljice Elizabete Druge. Vilijam Šokros je u svojoj posthumnoj biografiji napisao da je kraljica majka Elizabeta dva puta lečena od ove teške bolesti. Godine 1966. operisana je i uklonjen je tumor iz debelog creva.

Posle 18 godina, završila je ponovo na operaciji. Njeno zdravstveno stanje krilo se od javnosti, a pravi razlog posete bolnici bilo je uklanjanje tumora sa njene dojke. Kraljica majka Elizabeta umrla je 2002. godine u 102. godini.

Kraljica Elizabeta II takođe je navodno umrla od raka. Telegraf prenosi detalje iz biografije Kraljica Elizabeta: Intiman portret u kojoj Džajls Branret piše da je kraljica bolovala od mijeloma, retkog oblika raka kostiju. Autorka se družila sa princom Filipom i navodi da je kraljičin lekar bio svestan njenog zdravstvenog stanja.

Princeza Viktorija, ćerka kraljice Viktorije i princa Alberta, umrla je od raka dojke 1901. godine, prenosi US Magazin. Takođe navode da je, prema knjizi Džejn Ridli Berti: Život Edvarda VII, kralj Edvard VII operisao karcinom bazalnih ćelija koji se nalazio pored njegovog nosa.

Kralju Edvardu VIII, koji je vladao samo kratko vreme 1936. pre nego što je abdicirao i uzeo titulu vojvode od Vindzora, takođe je dijagnostikovan rak grla 1971. nakon što je godinama bio veliki pušač. Umro je sledeće godine.

Kralj Čarls je najstariji član kraljevske porodice koji je otvoreno govorio o svojoj dijagnozi raka. Prema saopštenju palate, kralj ostaje "potpuno pozitivan u pogledu svog tretmana" i "raduje se što će se vratiti svojim javnim dužnostima što je pre moguće".

Iskren prema svojoj dijagnozi, kralj Čarls potkrepljuje ono što milioni ljudi svake godine širom sveta dokazuju da način na koji se nosite sa takvom dijagnozom može biti samo prikaz snage, a ne slabosti.

Autor: redportal.rs