Kako smatraju pristalice 4-dnevne radne nedelje i većina onih koji su imali priliku da rade 4 dana u nedelji, to će povećati blagostanje radnika, učiniti ih produktivnijim

Krajem prošle godine, Škotska je imala planove da počne da isprobava četvorodnevnu radnu nedelju. Međutim, ono po čemu se Škotska razlikuje od drugih zemalja u kojima je sproveden ovakav eksperiment jeste to što će se pilot projekat sprovoditi u javnom sektoru.

Za razliku od Škotske, ovih dana u svetu je čula vest da je jedna od najjačih ekonomskih sila – Nemačka, počela da primenjuje četvorodnevnu radnu nedelju u 45 kompanija, a biće utvrđeni efekti takvog rada na zarade. Testiranje će trajati pola godine.

Kako smatraju pristalice četvorodnevne radne nedelje i većina onih koji su imali priliku da rade četiri dana u nedelji, to će povećati blagostanje radnika, učiniti ih produktivnijim. Takođe se veruje da postoji prilika da se ublaži problem nedostatka radne snage.

Zato što je Nemačka trgovinsko-industrijska komora prošlog novembra objavila da se polovina kompanija bori da popuni radna mesta. Za razliku od evropskih zemalja, gde je ovako skraćena radna nedelja uveliko testirana, u Srbiji je i dalje na snazi ideja da se radi duže i više, a ne kraće. Pored toga, lokalni Zakon o radu predviđa radnu nedelju do 40 sati (minimalno 36 sati), prenela je Kamatica.

Autor: redportal.rs