Borila se za emancipaciju žena u Jugoslaviji, danas joj se ni za grob ne zna... 😔💔

Na današnji dan 1894. godine u Beogradu je rođena Ksenija Atanasijević, prva žena koja je doktorirala na Beogradskom univerzitetu i postala docent.

Rođena kao šesto dete upravnika Opšte bolnice Svetozara Atanasijevića i Jelene, koja je preminula odmah nakon porođaja. Svetozar je preminuo kada je Kseniji bilo 12 godina, pa se o njoj starala maćeha, nastavnica Više ženske škole. U detinjstvu se družila sa Rastkom i Nadeždom Petrović.

Doktorirala je 1922. godine sa tezom o Đordanu Brunu, a u komisiji su bili čuveni profesori Branislav Petronijević, Milutin Milanković i Veselin Čajkanović. Time je postala prva žena koja je na Beogradskom univerzitetu odbranila doktorat, da bi u oktobru iste godine postala i prva žena izabrana u zvanje docenta na ovom univerzitetu. Patrijarhalna sredina se protivila ovakvoj odluci, pa je Ksenija brzo postala predmet ogovaranja, pisanja žute štampe, spletki i kritika.

Grupa zajedljivih i nezadovoljnih kolega, koji su se krili iza anonimnosti, organizovala je 1935. godine akciju za njenu suspenziju sa fakulteta, zbog navodnog plagijata koji nikad nije dokazan. Uprkos njenoj borbi i podršci Živojina Perića, profesora Pravnog fakulteta koji je dokazivao da je čitav slučaj protivan zakonu, nije se uspelo, te je ona sama zatražila naredne godine da bude prevremeno penzionsana.

Pošto je odbila da potpiše Apel srpskom narodu za vreme okupacije u Drugom svetskom ratu, uhapšena je i bila pod torturom. Hapšena je i od posleratnih vlasti. Preminula je u Beogradu 1981. godine i sahranjena u porodičnoj grobnici na Novom groblju. Međutim, krajem decenije je njena grobnica prekopana i ustupljena drugim korisnicima.

Foto: Filip Pejković

Autor: redportal.rs