Otac Svetozar: Kupatilo nemam, uzmemo lavor i kupamo se

Skučena pećina u selu Mošorin jedini je dom porodice Čuturilov 😥. Iako su nadomak 2 velika grada, Beograda i Novog Sada, žive zaboravljeno u do sada neviđenim uslovima. Zakoračivši u njihovu „kuću” kao da smo se vratili nekoliko milenijuma unazad. Nismo mogli a da tužno ne pomislimo – Srbija, 21. vek, kako je ovo moguće?! 💔

Da je ipak u pitanju „naše” doba, svedoče katastrofalno razvučeni kablovi i stari televizor, jedini „prozor” u svet koji dele Svetozar, Marica, Zlatica (17), Mira (15) i Miloš (6). Ta pećina i stari auto koji su, verovali ili ne, pretvorili u ormar je sve što imaju!

Foto: redportal.rs/SRBI ZA SRBE

- U lagumu živim odmalena. Za sebe se nisam bojao nikada, čak i bombardovanje kad je bilo nisam begao. Sad me je stra’ zbog dece, ipak ima mnogo pukotina. Jednom je zemlja pala, ne daj bože dete da mi udari. Ispred nam je auto u kom držimo stvari, krompir i drugo, to nam je i špajz i ormar. Tu držimo jer nemamo gdi - započeo je priču dobroćudni domaćin Svetozar.

Kao da život „pod zemljom” nije dovoljno težak i neverovatan sam po sebi, suočavaju se i sa ozbiljnim zdravstvenim problemima. Najteže je najstarijoj ćerci Zlatici koja ima epilepsiju, česte napade (jednom smo prisustvovali) i slabo govori, pa je ne smeju nikada samu ostavljati 😥. Nećemo javno iznositi više detalja o njihovom stanju. Zar i ima potrebe?

- Kupatilo nemam. Uzmemo lavor i kupamo se, nema šta tu. Nemamo ni poljski, pa idemo tu iza brega. Drugo nemaš ništa bolje, to ti je sve. Kad nema, nema - maltene kroz osmeh pričao je Svetozar, pokazujući da mu, uprkos svemu, duha i volje za životom ne manjka.

Foto: redportal.rs/SRBI ZA SRBE

Čuturilovi žive od socijalne pomoći i dečijeg dodatka. Svetozar se trudi i da nadniči gde može, mada kaže da ga iskorišćavaju i često ne plate. Tj. da iskorišćavaju „svu sirotinju”.

Šta ima to jedemo. Kod mene ne sme da se desi da nema. Makar ne jeo ja, moja deca moraju. Ako nema para da kupim to što treba, odem kod komšije da uzajmim pare malo, ‘iljadu dinara, dve, da mogu da kupim deci. Kupim im nekad čokolade i svega, uvek su oni zadovoljni meni.

Iako nekada spavaju svi zajedno u pećini, ipak je tu opasno za decu i nemaju gde svi da legnu. Stoga idu kod babe u obližnju kućicu koja je, koliko god zastrašujuće zvučalo, možda u još gorem stanju od njihovog laguma, a čak i nije njihova. Trska pada, jedan zid je obrušen, plafon podupiru obični drveni štapovi!

- Ja, deco moja, spavam na ovoj gajbici pored šporeta. U jednom krevetu mi je sin Miloš, on se skoro operisao, na drugom su ćerka Savka, unučad Mira i Miloš, a na trećem ćerka Mira i unuka Zlatica. Nas se sedmoro ovde potrpa. Tesno nam je, al’ šta mogu. Da ih isteram napolje, ne mogu, pre bih ja izašla. Ja sam srećna što sam s mojim unučićima 💓. Najteže mi je kad vidim kako se muče, al’ šta mogu, čedo moje. Neki put i gladni legnemo. Eto tako živimo - rekla je baba Jovanka koja je navršila 86 godina.

Foto: redportal.rs/SRBI ZA SRBE

Upitali smo Svetozara na kraju razgovora čemu se nada i očekuje li neku pomoć:

Štogod da bude, bilo bi dobro, a ako ne bude, šta da radim. Meni ne mora ništa, ja bih voleo samo deci mojoj da se pomogne, da ne bude na ulici da ostanu. Da imaju kuću svoju i kupatilo, e to bi mi najdraže bilo. A za mene ko zna, ja ću možda imati večnu kuću gore kad odem na onaj svet. Uzdam se u Božiju pomoć! 🙏🏻

Foto: redportal.rs/SRBI ZA SRBE

Svašta bi se još dalo napisati o Čuturilovima. Njihov život podsetio nas je na mučeništvo prvih hrišćana koji su svoju veru skriveno ispovedali u katakombama. Tako i oni nose svoj pretežak krst skriveni od pogleda ljudi, tiho živeći u neposrednoj blizini međunarodnog autoputa kojim svi jurimo velikom brzinom žureći na svoja odredišta, vođeni raznim obavezama i problemima, nemajući vremena ni u prirodu da se zagledamo, a kamoli da primetimo jednu malu katakombu u kojoj boravi ova skromna porodica. Porodica koja ima nešto veće probleme od svih nas!

Molimo vas zato da usporite, da zastanete i da se osvrnete na sudbinu ovih namučenih ljudi. Zastanite i učinite jedno dobro delo! 🍀🍀🍀

Humanitarna organizacija Srbi za Srbe pokreće novu veliku akciju pomoći. Cilj nam je da im što pre obezbedimo normalne uslove za život. Pozivamo sve dobre ljude da se uključe svojim donacijama, pomozite nam da Čuturilovi pećinu zamene kućom!

Više o porodici možete pogledati OVDE.

📌 DONIRAJTE PREKO DONATORSKE PLATFORME.

📌 Sve načine DONACIJA možete pogledati OVDE.

Autor: redportal.rs