Među žrtvama bilo je i 551 dete 😭

Polaganjem venaca kod Spomen-kosturnice u Drakuliću obeležena je 82. godišnjica od stradanja 2.315 Srba u Drakuliću, Šargovcu, Motikama i rudniku Rakovac, prenose Nezavisne.

Među žrtvama bilo je i 551 dete koje su na monstruozan način, bez ispaljenog metka, ubile ustaše u zimu 1942. godine. 💔

Svake godine na pomen ubijenima dolazi i Borislavka Bojić kojoj su ustaše ubile deda.

- Imala sam sedam godina kada sam saznala za dedovu smrt. Otac mi je pričao da su poklani u rudniku i nije se znalo, nije bilo svako telo identifikovano. Ja sam dedova unuka i svake godine dolazim - rekla je ona.

Kako ističe, ne sme se zaboraviti stradanje Srba.

Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, istakao je da ovo mesto treba biti ne mesto sećanja već pamćenja. ☝🏻

- Uvek se pitam da li je ovo moglo da se desi da je na ovim prostorima samo pre nekoliko decenija bila Republike Srpska. Ja sam uveren da ne bi i da je Republika Srpska okvir koji garantuje našu slobodu i naše postojanje - rekao je Dodik.

Istakao je da su mu u mislima mala djeca koja nisu razumela ništa, koja su bila u toplim krevetima, a čije su živote uzeli loši ljudi. 😭

Nenad Stevandić, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske, istakao da su Srbi ubijani samo što su slobodno ispovedali svoju veru i pripadali svom narodu.

- Ovo mjesto je dokaz da zločinac neće nikada dobiti spomenik i i ovo je mesto dokaz da je žrtva jača - rekao je on.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, istakao je da je ovo važan istorijski događaj.

- Danas više nego ikada glasnije treba da kažemo da je ovo najveći pokolj Srba ne u jednom danu, nego u jednom jutru, ne na stratištima, na stratištima je bilo mnogo više za jedno jutro, ali najveći pokolj Srba u tom jutru ispred naših ognjišta, kuća i domova na pragu 💔 - rekao je Stanivuković.

Prema njegovim rečima, na ovom mestu su Srbi ubijeni smo zato što su Srbi, pravoslavci i svetosavci sa verom.

Kako je istakao, kultura sećanja je važna, ali ne zbog prošlosti već zbog budućnosti.

- Danas se prisećamo prošlosti da bi govorili o budućnosti, da bismo znali šta treba da radimo sutra, da bismo znali koje lekcije i pouke treba da izvučemo za dane koji dolaze - rekao je on.

Autor: Nezavisne