Otkrili TAJNE NJIHOVE DUGOVEČNOSTI 👆🏼

Postojalo je samo 4 mesta na kojima žive najdugovečniji ljudi na planeti. Ova mesta su proglašena Plavim zonama i uključuju: Sardiniju (Italija), Okinavu (Japan), poluostrvo Nikoja (Kostarika) i Ikariju (Grčka). Međutim, otvorilo se mesto za još jednu Plavu zonu na planeti. U pitanju je ostrvska država Singapur. Poslednje decenije broj stogodišnjaka u njoj se udvostručio, prenosi Mondo.

Den Butner, saradnik časopisa Nacionalna Geografija i pisac više bestselera, kao i Ginisov rekorder u biciklizmu koji dugo godina proučava stogodišnjake, podelio je tri lekcije koje je naučio u Singapuru od njegovih nastarijih stanovnika. On je istakao da je se ova Plava zona razlikuje, jer nije kao ostale nastala organski, već je projektovana. Njegovi stanovnici su uspeli da postignu dug i srećan život. Ovo su njihove lekcije:

Okruženje i komšiluk: Butner objašnjava da je izuzetno važno odabrati bezbedno okruženje i deo grada za život. Treba se družiti sa komšijama i međusobno pomagati.

Druženje: Treba dodati i uključivanje u zajednice, kao što su sportske organizacije ili odlazak u crkvu. Veći kontakt s ljudima i osećaj pripadanja doprinosi sreći i zadovoljstvu.

Briga o zdravlju: Singapurici su orijentisani na zdravu ishranu i preferiraju beli i integralni pirinač. Vode računa da što više pešače, a što manje koriste javni gradski prevoz i automobile. Zanimljivo je da je 40 % površine prekriveno vegetacijom.

Detaljnije u videu:

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели FORTUNE (@fortunemag)

Izvor: Instagram/@fortunemag

Autor: mondo.rs