Širenje predrasuda utiče na njihovo samopouzdanje i radni elan.

Prošlogodišnje istraživanje pokazalo da je čak 75% dama na rukovodećim pozicijama iskusilo to na svojoj koži, navode sa sajta Hello worlds.

Izazovi žena u IT industriji počinju sa nedovoljnom zastupljenošću, pri čemu samo mali deo njih nastavlja tehnološke karijere usled društvenih očekivanja i rodnih predrasuda. Širenje predrasuda utiče na njihovo samopouzdanje i radni elan. Postaju žrtve takozvanog sindroma varalice, pokazuju podaci sajta Hello worlds, jer zaposlena u IT-ju počinje da sumnja u svoja dostignuća, osećajući strah da će biti izložena podsmehu. 🤨

KPGM istraživanje iz prošle godine pokazalo je da je čak 75% žena na rukovodećim pozicijama u IT sferi iskusilo ovo na svojoj koži. Na ovaj izazov nadovezuje se i manjak mentora, koji su uzor i izvor nadahnuća drugima. Manjak žena mentora utiče na slabljenje motivacije kod drugih koleginica kada je postizanje ciljeva u pitanju.

Navode u Hello worlds. Mentorstvo, u različitim oblicima, ključni je faktor u podsticanju profesionalnog rasta. To se posebno odnosi na žene koje rade u tehnološkoj industriji, koje su iskusile velike koristi od dobijanja smernica i saveta kroz ovaj vid izgradnje odnosa. 🧐

Ipak, da sve nije tako crno pokazuju podaci Asocijacije industrije video-igara Srbije. Poslednji izveštaj ove asocijacije, koja broji oko 130 članova, a među njima su i velike kompanije koje imaju više od 100 zaposlenih, ali i dosta srednjih i malih studija, pokazuje da 30% svih zaposlenih čine žene. Uz to, polovinu svih vođa timova takođe čine dame, što je mnogo veći procenata nego u Evropi, potvrdila je Kristina Janković Obućina, izvršna menadžerka ove asocijacije, prenosi politika.rs.

Autor: politika.rs