Postojali su strahovi da će ukrajinska privreda propasti pod teretom ruske invazije

Lideri zemalja članica Evropske unije doputovali su u Brisel na drugi samit za dva meseca, gde su dogovorili novi paket pomoći Ukrajini, saopštio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel na platformi Ks.

- Imamo dogovor. Svih 27 lidera dogovorili su paket pomoći Ukrajini od 50 milijardi evra, za šta će novac biti izdvojen iz budžeta EU. Ovo obezbeđuje stabilno, dugoročno, predvidljivo finansiranje Ukrajine. EU preuzima vođstvo i odgovornost u podršci Ukrajini. Znamo šta je u pitanju - napisao je on.

Glavni problem do sada je bilo protivljenje mađarskog premijera Viktora Orbana, koji je u decembru blokirao predloženi paket od 50 milijardi evra, ali se od tada predomislio.

Bez ovih sredstava Ukrajina ne bi ostala bez naoružanja ili vojne opreme, jer se finansira iz budžeta pojedinih država članica. Ipak, postojali su strahovi da će ukrajinska privreda propasti pod teretom ruske invazije, kao i bojazan od poruke koju bi nedostatak konsenzusa mogao poslati ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Novac iz evropskih fondova, zajedno sa Međunarodnim monetarnim fondom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj, omogućio je nastavak isplate plata ukrajinskim nastavnicima, lekarima i vojnicima uprkos ratu. Bankomati i dalje funkcionišu, a neke zgrade su donekle obnovljene nakon uništenja.

Zbog Orbana je 26 država članica bilo spremno da Mađarskoj javno zapreti da će izgubiti sva sredstva iz evropskog budžeta, piše Fajnenšel tajms.

Prošlog vikenda je u dokumentu neimenovanog zvaničnika Saveta EU navedene mere usmerene na mađarsku ekonomiju koje bi bile sprovedene ako mađarski premijer ne poklekne.

- Ne postoji plan B za Ukrajinu. Na Orbanu je da odluči da li je Mađarska deo naše zajednice - rekao je poljski premijer Donald Tusk pre sastanka.

U intervjuu francuskom nedeljniku Le Point, Orban je rekao da je pomenuti plan "kao priručnik za ucene" koji bi Mađarsku stavio pod veliku finansijsku blokadu i zbog kojeg bi "Mađarska doživela Armagedon".

Diplomate su uoči sastanka signalizirale da je na stolu i "nuklearna opcija", odnosno izbacivanje Mađarske iz procesa glasanja u Evropskoj uniji, što je najozbiljnija politička sankcija nekoj državi članici.

- To prilično dobro opisuje poverenje između Orbana i drugih evropskih lidera - rekao je anonimni visoki zvaničnik EU za Politiko.

Takva odluka bila bi istorijski potez za lidere zemalja članica EU.

- Ako Orban zaista blokira dogovor o budžetu i ponovo 50 milijardi evra za Ukrajinu, obaveza prema Mađarskoj bi mogla da postane prava opcija - istakao je diplomata.

Autor: redportal.rs