Ova nova plovidba stavlja pečat na fascinantnu Pavelovu vizualnu Trilogiju koja će još dugo pričati svoje čudestvene priče
La MODE MYSTIQUE; ČAROBNI SVET KOLEKCIONARA i MAGA FOTOGRAFIJE, SYLINGA i SCENOGRAFIJE PAVELA SUROVOGA i njegovo viđenje designa modnih kreacija MIRE BRTKOVE!

Mag Fotografije i Mistične Estetike - Pavel Surovi nastavlja svoju vizualnu plovidbu novim morima noseći na svom jedrenjaku kao i uvek - dragoceni tovar. Ovoga puta, to je čudesni kovčeg s blagom čarobnice Mire Brtkove, koje dobija svoj novi život na valovima panonskoga mora pod komandom Кapetana Surovog 🤩.

Posle kraljevske Korone i Trona, ova nova plovidba stavlja pečat na fascinantnu Pavelovu vizualnu Trilogiju koja će još dugo pričati svoje čudestvene priče...

Priča o Miri Brtkovoj počinje u Novim Banovcima na Dunavu... putujući duž Dunava od Beograda, pa preko Budimpešte, Bratislave, Beča, Praga, pa sve do Tokija, a onda preko Rima celim svetom se ne završava, već nastavlja svoj osebujni život ovoga puta očima i volšebnim umećem Pavela Surovoga tako sličnog po mnogo čemu višestranoj i višeslojnoj Miri Brtkovoj 🥰.

Bilo je samo pitanje kada će se njih dvoje susresti na tom dugom putovanju, ako već ne u istom vremenu, a ono van vremena, kome uostalom oboje i pripadaju.

Foto: redportal.rs/Pavel Surovi

Tako je počela još jedna Priča bez kraja kao što su i dela, ali i bogate kolekcije Maga Pavela i Čarobnice Mire - neiscrpni poput njihove mašte 💞.

Oboje nezasiti u stvaralaštvu, pokazali su se fanatičnim i u sakupljanju vrednih i retkih umetničkih predmeta, artefakata i eksponata etnografske građe, pre svega iz slovačke vojvođanske narodne riznice, ali i iz mnogih drugih delova Sveta 🌎.

Mira i Pavel su u različitim vremenskim razdobljima činili slične ili iste stvari, rukovodeći se svojim nepogrešivim ukusom i estetskom intuicijom, ali i filosofijom života kojom su oboje spajali glamurozni stil visoke mode sa misticizmom, istoriju sa  onostranim, Viziju viđeno samo Trećim Okom.

To nešto, Je ne sais quoi, taj, kako ja to zovem: Le Chique Mystique, glavna spona je koja spaja ova dva tako različita, tako autentična, a tako bliska umetnika i pasionirana kolekcionara.

Potpuno je prirodno da je Pavel Surovi na svom stvaralačkom putu neminovno morao naići i na egzotične plodove koje je stvorila ili sakupila Mira Brtkova, sa zadatkom da im udahne novi život u novom vremenu 🥰.

Upravo to i potvrđuje najnovija Kolekcija umetničkih fotografija Pavela Surovoga inspirisana likom i delom Mire Brtkove, pre svega delovima njenih dizajnerskih kreacija, suptilno ukomponovanih sa aksesoarima i raritetnim predmetima iz Pavelove lične kolekcije.

Foto: redportal.rs/Pavel Surovi

Vizuelno-estetskoj savršenosti ovoga spoja je doprineo već prepoznatljiv pavelovski rukopis, misteriozna atmosfera i dekor pun simbola; pavelovska vizualna alhemija koja proističe iz njegovih Vizija i Fantazija potkrepljenih filosofskim tumačenjima i dubokim misticizmom 🤩.

Pavelove Fotografije su plod susreta njegove neukrotive detinje mašte, fascinacije Lepim - sa intelektualnim promišljanjem, ali i dubljim uvidima koji proističu iz duhovnog sveta.

I upravo taj volšebni Pavelov amalgam različitih elemanata je i omogućio susret sa isto tako složenim svetom Mire Brtkove ovaploćenim u njenim modnim kreacijama kojima je Pavel udahnuo novi život i dao novi smisao.

Lepota ovoga susreta je krunisana najnovijom kolekcijom Pavelovih fotografija gde je svaki Mirin rad ili artefakt još više dobio na značenju.

Foto: redportal.rs/Pavel Surovi

U čemu je Tajna i Magija ovoga susreta: Sretenja Brtkove i Surovoga?

U njihovoj obostranoj hiperestetizovanosti, posvećenju Slavljenja Lepote, ili u Pavelovom misticizmu i sklonosti ka drevnim Misterijama?

U Mirinoj avangardnosti neraskidivo povezanoj sa trezorima tradicije...?

Ili kako sam Pavel Surovi vidi Mirino stvaralaštvo: Mira formira modernu Rajsku ženu 21. stoleća!

Ili se tajna krije u brižljivom izboru i mudrom vođenju Pavelovih Modela, savršenih primera nedostižne i tajnovite ženske lepote zaleđene u večnosti, dostojne srednjovekovnih devica i nedodirivih gospi sa renesansnih portreta Van Eick-a 🤔?

Ili tajna leži u brižljivo biranim detaljima, aksesoarima, savršenim pozadinima poput tapiserija iz srednjovekovnih zamkova, filmski osvetljene scenografije kao i sav taj estetski iscizelirani ambijent sa sagovima, ćilimima, velovima, maramama, mačevima, štapovima, trozubcima, starim oružjem, oglavljima, škrinjama i ormarima koji vode u obećanu zemlju Narniju... Tajnu ćete saznati kada otvorite ovaj zaboravljeni kovčeg Mire Brtkove sa neprocenjivim blagom na jedrenjaku Pavela Surovoga 🤩.

Dobro more, Kapetane!

Simonida Stanković, multimedijalna umetnica, world music izvođač i aranžer, predsednica Društva slovenskog kulturnog nasleđa i predsednica Društva prijatelja Etnografskog muzeja u Beogradu 

Autor: redportal.rs