Ovo je nešto što su češće doživljavale generacije iz vremena kada su zime bile hladnije 👇

Svi koji su u Trstu juče rano ujutro bili budni mogli su da posvedoče prizorima kakvi nisu viđeni 25 godina. Na moru se formirao tanak sloj leda. 😍

Morski rezervat Miramar u Trstu zabeležio je ovaj fenomen koji u Trstu nije viđen 25 godina. To je nešto što su češće doživljavale generacije iz vremena kada su zime bile hladnije, ali mlađe generacije gotovo više nisu upoznate s ovom pojavom. 

Tanak sloj leda pojavio se iznad nivoa mora šireg područja Tršćanskog zaliva, piše Primorski dnevnik, a prenosi N1.

Slična pojava, u nešto širim razmerima, dogodila se pre 25 godina, 25. januara 1999. U to vreme tršćanski kraj zahvatile su niske temperature koje su dostizale svega nekoliko stepeni iznad nule.

Prema rečima Darka Bradassija, ovim područjem trenutno lebdi čvrst anticiklon s jako toplim visinskim vazduhom. Radiosonda iz Rivolta je tako odredila nultu izotermu (tačku smrzavanja vode) na visini od oko 2.936 metara u ponoć. Zbog toga je atmosfera vrlo stabilna i postoji izražen temperaturni preokret pa su temperature neposredno iznad tla nekoliko stepeni niže nego na visini od nekoliko metara.

Meteorološka opservatorija regionalne ekološke agencije Arpa izmerila je u sredu ujutro 3,4 stepena Celzijusa na pristaništu u Trstu. 

- Zbog izražene stabilnosti atmosfere i odsustva značajnih vetrova, vrlo je verovatno da su temperature u najnižim prizemnim slojevima bile nekoliko stepeni niže nego na visini od oko dva metra, gde su postavljeni službeni termometri - objasnio je Bradassi, kako prenosi 021.rs.

Prema njegovim rečima, važnu ulogu igrao je tanji sloj magle koji se već nekoliko dana zadržavao nad morem i zaustavljao sunčeve zrake, povećavajući koncentraciju slatke vode u tankom gornjem sloju mora, kao i veoma mirno more.

Autor: 021.rs