Stupar navodi da je u cilju razvoja koncepta totalne odbrane vraćanje obaveznog služenja vojnog roka

Bivši načelnik pešadije Vojske i predsednik Udruženja ratnih dobrovoljaca Srbije 1990-1999. general Milorad Stupar izjavio je danas da je predlog Generalštaba Vojske Srbije za vraćanje obaveznog vojnog roka osmišljen na osnovu ukupne procene bezbednosnog okruženja Srbije i nastojanja nekih zemalja da od Srbije otrgnu jednu šestinu njene teritorije, odnosno da autonomnu pokrajinu Kosovo i Metohiju proglase nezavisnom.

- Ja sam juče ispred veterana, na poziv ministra Vučevića, koji traži mišljenje oko obaveznog služenja vojnog roka nas veterana, dao i naš predlog kako bi ispred vrhovnog komandanta do 1. maja imali pregledniju sliku o donošenju ispravne odluke. Na sastanku kom sam juče prisustvovao imam pozitivno mišljenje o jedinstvu državnog i vojnog rukovodstva koji žele da realizuju ono što je zapisano, a to je da je ova zemlja vojno neutralna, da gradi kooperativnu bezbednost i da razvija koncept totalne odbrane - rekao je on za Tanjug.

Stupar navodi da je u cilju razvoja koncepta totalne odbrane vraćanje obaveznog služenja vojnog roka kao baze za popunu profesionalne vojske, ali i rezervnog sastava, odnosno za popunu jedinica policije u MUP-u za civilnu zaštitiu.

Autor: Tanjug AP