Buduće stanice na Mesecu i Marsu, uključujući staništa astronauta, biće izgrađene i održavane od strane robota koji rade pod vođstvom astronauta. 🪐🌚

Po prvi put u istoriji robotskih pasa i svemirskih putovanja, četvoronožni robopas je kontrolisan od strane čoveka izvan Zemljine atmosfere. Do sada su daljinski iz svemira kontrolisali samo robote sa točkovima.

Test Surface Avatar sproveden u januaru pokazao je da astronaut Evropske svemirske agencije (ESA) Markus Vant kontroliše nekoliko različitih robotskih sistema na Zemlji sa Međunarodne svemirske stanice (ISS), deo projekta koji na kraju ima za cilj da omogući ljudskim komandantima da kontrolišu robote na drugim svetovima kao što su Mesec ili Mars dok su u orbiti oko njih.

Foto: ESA/NASA/ESA/NASA

Vant je kontrolisao robota nalik psu po imenu Bert koji je kreirao Nemački vazduhoplovni centar (DLR). Robot ima noge dizajnirane da hoda po nekoliko različitih vrsta terena koji možda nisu dostupni točkovima, kao i da istražuje male pećine nedostupne njegovim ljudskim kolegama.

Dok je Vant kontrolisao robopsa, dozvoljavajući mu da istražuje DLR-ovu laboratoriju na Marsu i prati "teren“ očima kamere, on je takođe skrenuo pažnju na 2 druga robota: DLR-ovog Rollin' Justina, humanoidnog servisnog robota, i ESA-in Interact Rover. Nadovezujući se na prethodne eksperimente koji su istraživali kako vremenska kašnjenja mogu uticati na kontrolu robota iz svemira, ovaj put smo videli kako 2 robota rade zajedno kako bi izvršili zadatak, instalirajući kratku cev.

Foto: ESA/NASA/ESA/NASA

- Čak i među ljudima, saradnja je složena. Moraju se sklopiti dogovori i razumeti međusobne namere. Ovo je poseban izazov kada različiti roboti moraju da formiraju tim i zajedno uspešno završe zadatak - objasnio je DLR u saopštenju.

Kada se gradi stanište, na primer, kombinovanje različitih veština nekoliko robota je od velike pomoći. U prvom eksperimentu te vrste, DLR-ov humanoidni robot Rollin' Justin i ESA-in Interact Rover savladali su takav zadatak i zajedno instalirali kratku cev koja predstavlja naučni merni uređaj.

Foto: ESA/NASA/ESA/NASA

Kontrolisanje robota sa kojim čak niste ni na istoj planeti je samo deo cilja, a tim se nada da će astronauti jednog dana moći da kontrolišu nekoliko robota u misiji, bilo da će delovati polu ili potpuno autonomno prema potrebi.

- Buduće stanice na Mesecu i Marsu, uključujući staništa astronauta, biće izgrađene i održavane od strane robota koji rade pod vođstvom astronauta. Naši najnoviji kontrolni i AI algoritmi omogućavaju jednom astronautu da komanduje čitavim timom različitih robota - objasnio je Alin Albu-Šefer, direktor DLR instituta za robotiku i mehatroniku.

Foto: ESA/NASA/ESA/NASA

Autor: redportal.rs