Nobelova nagrada uručena 1978. i 1994. zbog mirovnih sporazuma na Bliskom istoku 📄✒️

Republikanska kongresmenka Klaudija Teni predložila je da bivši američki predsednik Donald Tramp dobije Nobelovu nagradu za mir, zbog njegovog, kako je navela, istorijskog Avramovog sporazuma.

Kongresmenka Teni je za Foks njuz izjavila:

Donald Tramp je bio ključan u omogućavanju prvih novih mirovnih sporazuma na Bliskom istoku u poslednjih skoro 30 godina.

Nobelova nagrada za mir dodeljena je povodom Bliskog istoka u dva slučaja. Prvi put su laureati bili egipatski predsednik Anvar al-Sadat i izraelski premijer Menahem Begin za mirovni sporazum iz 1978. godine, a zatim 1994. godine kada su je dobili Jasef Arafat, Jicak Rabin i Šimon Peres.

Hrabri napori predsednika Trampa u stvaranju Avramovog sporazuma bili su neviđeni, ali i dalje nisu prepoznati od strane Nobelovog komiteta za mir, isticanjem potrebe za njegovim nominacijom danas. Sada više nego ikada, kada slaba međunarodna liderstvo Džoa Bajdena ugrožava bezbednost naše zemlje, moramo prepoznati Trampa... Počastvovan sam što danas nominujem bivšeg predsednika Donalda Trampa i radujem se da primi priznanje koje zaslužuje.

Norveški poslanik Kristijan Tibring-Gjede je 2018. i 2020. godine predlagao da Tramp dobije Nobelovu nagradu, a isto su učinili finska poslanica Laura Huhtasari i Stranka Finaca.

IZVOR: X / @TalkTV

Autor: redportal.rs