Racija naređena kao rezultat policijskih sumnji da je Karlos nezakonito pribavio obaveštajni materijal

Brazilska policija izvršila je raciju u palati na plaži jednog od najmoćnijih sinova Žaira Bolsonara u okviru šire istrage o ilegalnom špijunažnom reketu koji je navodno postojao tokom vladavine njegovog oca.

Najmanje tri vozila federalne policije viđena su u ponedeljak ujutro kako ulaze u stan Vivenda da Bara u kojem živi 41-godišnji Karlos Bolsonaro na zapadu Rija, prenosi Gardijan.

Televizijska mreža Globo njuz javila je da je racija naređena kao rezultat policijskih sumnji da je Karlos, koji je jedan od najbližih očevih poverenika, nezakonito pribavio obaveštajni materijal od bivšeg očevog šefa obaveštajne službe Aleksandra Ramagema.

Ramagema, koji je vodio brazilsku obaveštajnu agenciju Abin, tokom Bolsonarove vlade 2019-2022, policija je prošlog četvrtka upala u njegov dom i kancelarije u okviru istrage o ilegalnom njuškanju. Jedna od optužbi sa kojima se Ramagem suočava je da je tokom svog vremena na čelu Abina bio umešan u „kriminalnu organizaciju“ koja je koristila izraelski špijunski softver za praćenje Bolsonarovih političkih neprijatelja. Policija takođe navodno sumnja da je obavještajni materijal proizveden u korist članova klana Bolsonaro. Ramagem je negirao nepravde i opisao je optužbe kao pokušaj da se poremeti njegova politička karijera i Bolsonarova desnica u celini.

Bolsonaro, koji tek treba da komentariše raciju na kuću njegovog sina od ponedeljka, nazvao je prošlonedeljnu operaciju protiv Ramagema "nemilosrdnim progonom".

Karlos, odbornik iz Rija i ljubitelj društvenih medija, jedna je od najpoznatijih i najljutijih ličnosti u Bolsonarovom svetu, poznata po svojim oštrim i često zagonetnim Ks napadima na političke neprijatelje njegovog oca.

U javnoj izjavi o njihovoj bliskosti, Karlos je otputovao na očevu inauguraciju 2019. u predsedničkom rols-rojsu, zajedno sa suprugom Mišel Bolsonaro. Bolsonaro naziva Karlosa "moj pitbul".

Karlos, koji takođe nije komentarisao operaciju, navodno nije bio kod kuće kada je policija stigla u ponedeljak, već u porodičnoj vili u obližnjem turističkom gradu Angra dos Reis, sa svojim ocem i dva brata političara. Slike iz helikoptera pokazuju da policija koristi merdevine da se popne na prednji zid njegove vile u Riju. Karlosove kancelarije u Gradskoj kući takođe su navodno pretresene.

Autor: redportal.rs