Koridor važna trgovinska veza između Evrope i velikih delova Azije

Proizvođač automobila Tesla je u velikoj meri zaustavio proizvodnju u svojoj fabrici u blizini Berlina na oko dve nedelje zbog prekida lanca snabdevanja izazvanih napadima na brodove u Crvenom moru, potvrdila je danas kompanija.

Napadi jemenskih Huti militanata na glavni brodski put koji vodi do Sueckog kanala primorali su velike brodarske kompanije da izbegnu to područje i koriste alternativne brodske rute, koje su generalno mnogo duže.

Koridor je važna trgovinska veza između Evrope i velikih delova Azije.

- Zbog nedostatka komponenti, prinuđeni smo da obustavimo proizvodnju vozila u Gigafabrici Berlin-Brandenburg između 29. januara i 11. februara, sa izuzetkom nekoliko podoblasti - saopštila je kompanija.

Proizvodnja u fabrici, u predgrađu Berlina Grunheide, biće u potpunosti nastavljena 12. februara, saopštila je kompanija. Tesla nije otkrio detalje o komponentama koje nedostaju.

Od izbijanja rata u pojasu Gaze između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas, militanti Huti koje podržava Iran počeli su da napadaju trgovačke brodove u Crvenom moru, navodno povezane sa Izraelom, kao znak podrške Hamasu.

Autor: redportal.rs