Industrijske grupe i Udruženje industrije vapinga u Velikoj Britaniji tvrde da vejp predstavlja znatno niže zdravstvene rizike od duvana

Britanski premijer Riši Sunak će u ponedeljak objaviti planove za zabranu prodaje vape-a (e-cigareta za jednokratnu upotrebu) kako bi sprečio njihovu upotrebu od strane dece i ponoviće nameru vlade da uvede zakon koji bi omogućio mlađim generacijama da ih spreče da kupuju duvan.

Prema novim ovlašćenjim a, postojaće ograničenja u pogledu ukusa vape-a, zahteva za običnu ambalažu i promene u načinu na koji se predstavljaju kako bi bili manje privlačni deci.

- Pored naše posvećenosti da sprečimo legalnu prodaju cigareta deci mlađoj od 15 godina, ove promene će ostaviti trajno nasleđe štiteći dugoročno zdravlje naše dece - napisao je Sunak u saopštenju.

Pušenje je najveći britanski ubica koji se može sprečiti, uzrokujući jednu od četiri smrti povezane sa rakom, ili oko 80.000 godišnje, kaže vlada. U oktobru je Sunak najavio planove za donošenje zakona koji bi značio da svako rođen 1. januara 2009. godine ili nakon toga neće moći da kupuje duvan do kraja života.

Dok se vape smatraju ključnim za pomoć ljudima da prestanu pušiti, postoji zabrinutost da bi mogli da dovedu do zavisnosti od nikotina kod mladih ljudi, jer ih sada koristi 9% od 11-15 godina, kaže vlada.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je u decembru da bi trebalo zabraniti sve ukuse vapinga.

Međutim, industrijske grupe i Udruženje industrije vapinga u Velikoj Britaniji tvrde da vejp predstavljaju znatno niže zdravstvene rizike od duvana i da su ukusi bili ključni u ohrabrivanju pušača da pređu.

- Imam obavezu da uradim ono što mislim da je ispravna stvar za našu zemlju na duge staze - rekao je Sunak.

Vlada kaže da će, uz zdravstvene beneficije, zabrana vape za jednokratnu upotrebu pomoći životnoj sredini, pri čemu se svake nedelje baci pet miliona.

Autor: redportal.rs