Centralna banka u Prištini saopštila je da će evro biti jedina valuta od 1. februara ove godine

Nemačka vlada pozvala je privremene vlasti u Prištini da odlože uvođenje evra kao jedine valute na severu Kosova i Metohije, dok se ne pronađe održivo rešenje.

Zamenica portparola nemačke vlade Kristijana Hofman izjavila je da takav korak sa sveobuhvatnim efektima na ljude koji tamo žive zahteva "transparentnu i temeljnu pripremu, kao i sveobuhvatnu komunikaciju".

- Snažno apelujemo na Kosovo da odloži datum uvođenja (evra), dok se ne pronađe održivo rešenje - rekla je Hofman, a prenosi RTS.

Hofman je, takođe, pozvala Prištinu i Beograd da "sada hitno moraju da se preduzmu dalji koraci" u dijalogu o normalizaciji odnosa, iako je nedavno postignut napredak.

- Reč je o zajedničkoj, mirnoj budućnosti za građane Kosova i Srbije. Obe zemlje žele da se pridruže EU. Savezna vlada ima interes da se to dogodi - rekla je Hofman.

Centralna banka u Prištini saopštila je da će evro biti jedina valuta dozvoljena za obavljanje gotovinskih platnih transakcija u gotovinskom i u platnom sistemu, kao i da ta mera stupa na snagu 1. februara ove godine.

Autor: Rts.rs