Prof. Avramov: Kada sam napisala prva skripta, ja sam pomenula genocid, to je bila odbačena knjiga, zabranjena.

Čuvena profesorka prava dr Smilja Avramov bavila se ceo život izučavanjem genocida počinjenog nad Srbima, Jevrejima i Romima u Nezavisnoj državi Hrvatskoj.

Ona je u jednom intervjuu ispričala da joj je profesor u Londonu obećao da će joj obezbediti stipendiju da za doktorsku disertaciju uzme za temu genocid, ali da se mora vratiti u Jugoslaviju da prikupi dokumetaciju,zatim objašnjava:

- Ja sam se vratila, objasnila mom dekanu, on se zgranuo i rekao 'jesi ti svesna šta činiš, to je direktan akat na bratstvo i jedinstvo, to ne dolazi u obzir'.

- Kada sam napisala prva skripta, ja sam pomenula genocid, to je bila odbačena knjiga, zabranjena. I rečeno mi je da to u udžbenik ne može ući jer je to politička tema prošlosti, da mi moramo gledati u budućnost. Taj genocid je pritiskao nas Srbe i možda je bio jedan od razloga krize koja povremeno javljala u političkim krugovima.

- Da smo mi posle rata otvorili problem sasvim drugačije bi bilo. Vi niste smeli to ni da pomenete, u tome je stvar. Osnovni razlog je sasvim ideološki, Kominustička partija i Josip Broz Tito. On je dobijao nervni slom kad se pomene genocid, on je duboko bio srbofobičan.

IZVOR: YT / Горан Обреновић

Autor: redportal.rs