Događaj koji stariji gledaoci i danas pamte 🎥

Tehnička greška na Televiziji Beograd dovela do ozbiljnog skandala u Jugoslaviji koji se još uvek pamti.

Na današnji dan 1885. godine vojska pod komandom Al-Mahdija zauzela je sudanski grad Kartum, a prilikom odbrane grada ubijen je britanski general Čarls Gordon. Ovaj događaj poslužio je kao inspiracija za film Kartum koji je snimljen 1966. godine. Ulogu generala Gordona tumačio je Čarlston Heston, a u ulozi Al-Mahdija pojavio se Lorens Olivije.

Televizija Beograd emitovala je film 4. decembra 1984. godine. Međutim, oko 23 časa došlo je do tehničke greške, tako da četiri i po minuta na kraju filma nije emitovano, a reč je o delu u kojem se dešava rasplet. Televizija je potom emitovala treći Dnevnik bez ikakvog obaveštenja, a publika u Jugoslaviji bila je uverena da je do prekida filma došlo usled nekog velikog događaja.

Tadašnji urednik Filmske redakcije Radoslav Zelenović ispričao je da su ga prijatelji zvali da pitaju zašto je film prekinut, kao i da je zbog prekida doživeo brojne neprijatnosti. Ipak, kolege su tvrdile da nije njegova krivica, već da je reč o tehničkom problemu. Bez obzira na to, Zelenović je suspendovan.

Ovaj događaj svedoči o tome koliko je nekadašnji tempo života bio sporiji i koliko je važno mesto bilo televizije u domovima.

IZVOR: YT / HD Retro Trailers

Autor: redportal.rs