Veliki strani kupci državnih obveznica SAD, poput Kine, Japana, Južne Koreje i evropskih zemalja, već su smanjili svoja ulaganja u njih

Američka ministarka finansija Dženet Jelen izjavila je da je veličina spoljnog duga SAD od 34 biliona dolara zastrašujuća.

- Ako govorimo o apsolutnoj cifri nacionalnog duga od 34 biliona dolara, to je zastrašujuća cifra. Ali, smatram da je državni dug SAD trenutno pod kontrolom - kazala je Jelen na događaju koji je organizovao Čikaški ekonomski klub

Prema njenim rečima, uprkos kolosalnom spoljnom dugu, troškovi njegovog servisiranja su izuzetno niski, uprkos povećanom odnosu prema BDP-u.

Da bi se rešio problem nacionalnog duga, prema njenim rečima, moraju se uložiti maksimalni napori, uključujući i Kongres i predsedničku administraciju Sjedinjenih Država, jer zemlja doživljava promenu demografije, uključujući i starenje stanovništva.

- Sada, ako su kamatne stope povišene već duže vreme, uključujući i zbog demografije zemlje i starenja stanovništva, zaista moramo da preduzmemo korake kako bismo osigurali da se naši deficiti smanje i ostanu na kontrolisanim nivoima. I potreban nam je Kongres i administracija da rade na tome. Takođe, mislim da je važno ulagati u našu privredu. Nema ništa loše u tome - ocenila je.

Državni dug SAD je 3. januara premašio 34 biliona dolara, što je postao rekord.

Veliki strani kupci državnih obveznica SAD, poput Kine, Japana, Južne Koreje i evropskih zemalja, već su smanjili svoja ulaganja u njih. Prema mišljenju Roskongresa, američki državni dug biće glavna pretnja globalnoj ekonomiji 2024.

Autor: redportal.rs