Ako ne preživi, vratiće joj se kao ptica 🕊

Najlepšu ljubavnu grčku pesmu Ne ljuti se na mene, oko moje (Mi Mu Thimonis Matia Mu) napisao je Srbin svojoj devojci Hondrojanis Haru na Krfu, spremajući se da krene na Solunski front 💞📝.

Teška sudbina zadesila je srpski narod tokom Prvog svetskog rata, kada su pod pritiskom Bugarske i Nemačke vojnici morali da se povuku iz Srbije. Lokalno grčko stanovništvo ih je dočekalo na Krfu.

U ovim strašnim vremenima za naš narod zavoleli su se jedan srpski vojnik i Grkinja Haru 💞.

Međutim, mladića je dužnost prema otadžbini odvojila od voljene. Morao je da krene u proboj Solunskog fronta. Svestan da se verovatno nikada neće vratiti, u jednom pismu poslao joj je reči koje će postati sinonim za tragičnu ljubav 💔.

Hondrojanis Haru ih potom pretvara u stihove, koje je otpevao jedan od najboljih interpetatora Jorgos Dalaras, piše Espreso.

Reči pesme iskazuju duboku naklonost i nostalgiju, ali i to da je dužnost i lojalnost otadžbini i svom narodu stavljena i ispred sopstvenog života i emocije ☝🏻.

U originalnoj verziji prepisa vojnik obećava svojoj dragoj da će se, ako ne preživi, vratiti njoj kao ptica. Zato je moli da se ne ljuti i da otvori svoje prozore… 🕊

IZVOR: YT / Serbia GR

Autor: redportal.rs