Zaharova pružila podršku Srbiji

Iskreno želim rukovodstvu Srbije da nastavi da brine o istinski interesima zemlje, da ne sledi one koji pokušavaju da primoraju Beograd da žrtvuje svoju samostalnost i odrekne se nacionalnog ponosa i identiteta, poručuje Zaharova.

Zapad dugo i dosledno sprovodi svoje "podrivačke" aktivnosti protiv Srbije u cilju da joj oduzme suverenitet i pravo da po sopstvenom nahođenju određuje razvoj. Tera Beograd da se pridruži sledbenicima kulta "ukidanja" Rusije i da odustane od svojih temeljnih nacionalnih interesa, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

U intervjuu za Politiku, Zaharova napominje da je posebno ozbiljan kosovski problem, te da su tokom godina Vašington i Brisel kosovski faktor pretvorili u instrument pritiska na Srbiju, dajući kosovskim Albancima kart blanš da podstiču nacionalnu netrpeljivost prema lokalnom srpskom stanovništvu.

- Pljačkanje pravoslavnih svetinja, oružani napadi kosovskih "bezbednjaka" na civile i njihovu imovinu, sve to evropske prestonice, uključujući Berlin, sklonije su da ne primećuju. U međuvremenu, rezultati pseudoposredničkih napora EU govore o apsolutnoj nemoći zapadnih zemalja, koje nisu u stanju da suštinski reše problem - upozorava Zaharova.

Foto: EPA

Umesto ciljanog rada s Aljbinom Kurtijem na ispunjenju ranije dogovorenih obaveza, države EU su pokrenule novu inicijativu, takozvani francusko-nemački plan koji Srbiju, u stvari, tera na očito neprihvatljiv ishod i grubo protivreči temeljnom dokumentu za rešavanje kosovskog pitanja, Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, napominje Zaharova.

Ističe da je Balkan složen region i da se u njemu još oseća dramatično nasleđe sukoba devedesetih, te da takozvani zapadni svet polaže ekskluzivna prava na saradnju s balkanskim prestonicama, vodi agresivnu politiku istiskivanja trećih zemalja iz regiona i gradi dijalog u okviru paradigme "s nama ili protiv nas".

- U zamenu za perspektivu ulaska u EU, Balkanu se nameću tuđi politički i društveni narativi. Jasan primer su pokušaji da se uvede zabrana saradnje s Rusijom, što je danas apsolutan i bezuslovan zahtev za one koji ne žele da pokvare odnose sa Zapadom. Nažalost, pojedine balkanske zemlje nisu imale političku volju da se odupru ovom ultimatumu - kaže Zaharova.

Autor: Novosti.rs