Kanadska federacija studentskih udruženja kritikovala odluku savezne vlade

Kanada će ograničiti izdavanje međunarodnih studentskih i radnih dozvola nekim diplomiranim studentima u naredne dve godine zbog rekordnog broja novopridošlih koji pogoršavaju stambenu krizu, rekli su kanadski zvaničnici.

Očekuje se da će ova odluka rezultirati smanjenjem izdatih studentskih dozvola na 360.000 već ove godine, što je 35% manje nego prošle godine, saopštilo je Ministarstvo za imigraciju.

Ministar odeljenja Mark Miler rekao je da će savezna vlada raditi sa provincijama, koje imaju jurisdikciju nad obrazovnim sistemima, na primeni gore navedenih ograničenja. Kao razloge za njihovo uvođenje naveo je „zaštitu prava studenata sa univerziteta koji pružaju neadekvatne usluge po veoma visokim cenama” i „povećan pritisak na stanovanje”.

- Sve veći broj međunarodnih studenata, kao i brzi rast stanovništva podstaknut imigracijom, sve više stvaraju pritisak na stanovanje, zdravstveni sistem i druge usluge - rekao je Miler i dodao da će manji priliv ljudi pomoći smanjenju stanarina.

Pitanja stambenih i socijalnih usluga uticala su na rejting liberalnog premijera Džastina Trudoa, koji prema anketama ne bi osvojio još jedan mandat da se izbori održe sutra.

Kanada je u trećem kvartalu prošle godine zabeležila najbrži rast stanovništva u poslednjih šest decenija, dok je broj privremenih stanovnika, uglavnom studenata, povećan za oko 313 hiljada, najviše u poslednjih pet decenija.

Kanadska federacija studentskih udruženja kritikovala je odluku savezne vlade.

- Najveći problem je što je ograničenje navedeno kao reakcija na stambenu krizu - rekao je sindikalni predstavnik Mateuš Salmasi, koji rešenje vidi u povećanju smeštajnih jedinica namenjenih upravo stranim studentima.

S druge strane, Univerzitet u Torontu pozdravio je najavu ograničenja i najavio da će sarađivati sa svim nivoima vlasti na novoj politici studijskih dozvola.

- Promene su usmerene na rešavanje zloupotreba u sistemu od strane određenih aktera i nemaju za cilj da negativno utiču na univerzitete kao što je naš - navodi se u saopštenju Univerziteta.

Autor: redportal.rs