2024. ova kornjača puni - 192 godine

Neumitno, vreme protiče za sva živa bića, tako da nažalost, svako od nas ima neki svoj vek trajanja. Međutim, kada je u pitanju simpatična kornjača Džonatan, ispostavilo se da njegov vek traje dva veka. Najmanje. 🐢🕰

Naime, ova simpatična kornjača, čije je trajno stanište postalo ostrvo Sejnt Helena u južnom Atlantiku, izlegla se (pazite sad!) 1832. godine na Sejšelskim ostrvima. 1882. godine je, sa grupom drugih kornjača svoje vrste, prenesen na sadašnju lokaciju, a imenu je kumovao guverner ostrva, ser Spenser Dejvis 1930-ih.

Foto: Wikipedia.org/Javno vlasništvo

SLIKA: Fotografija Džonatana iz 1886. godine (on je kornjača levo)

Iako je na početku bilo sporno koje je godine zapravo rođen (jer mnogi nisu ni verovali da bi ijedno biće moglo toliko da živi), ispostavilo se da pripadnici ove vrste kornjača stvarno jesu dugovečni, tako da je, na primer, jedna od njih, po imenu Advajta, a koja je živela u Indiji, uginula tek 2006. godine, kada je po svim dostupnim podacima - imala 255. godina! 😲

Kako Džonatan živi sad? Pa, veterinari kažu da definitivno ima neke probleme - slabije vidi budući da ima kataraktu već duže vreme, a ima i probleme sa ishranom budući da je potpuno izgubio čulo mirisa, tako da mu je skoro i ishrana izmenjena, kako bi živeo što duže. Ipak, kako kažu, savršeno dobro čuje i dalje.

Foto: Wikipedia.org/Kevin Gepford

SLIKA: Džonatan na travnjaku 2022. godine

Stanovnici ostrva su inače ponosni na Džonatana, do te mere da je njegov 190. rođendan, proslavljen u februaru 2022. godine, trajao tri dana, dok su u opticaj puštene posebne poštanske marke sa njegovim likom, dok su posetioci ostrva dobijali poseban sertifikat sa njegovim prepoznatljivim otiskom stopala.

Naravno, i sam Džonatan je uživao, budući da je dobio celu tortu! 🎂 Naravno, napravljenu od hrane koju najviše voli. 😄

Autor: redportal.rs