Otkriveni tek nakon skoro DVA MESECA 😱

Napad ruske hakerske grupe Nobelijum na Majkrosoftove bezbednosne sisteme je počeo krajem novembra 2023. godine, a otkriven je tek 12. januara.

Hakerska grupa je upala u korporativne sisteme Majkrosofta i sa naloga visoko pozicioniranih zaposlenih ukrala elektronsku poštu i dokumente. Tvrdi se da je grupa radila pod pokroviteljstvom ruske države.

Kako je saopštila ta kompanija, hakeri su uspeli da pristupe veoma malom procentu Microsoft-ovih korporativnih imejl naloga, među kojima su i oni koji pripadaju pojedinim visokim rukovodiocima i stručnjacima zaposlenim u odeljenju sajberbezbednosti, kao i angažovanima u odeljenju za pravne poslove.

Majkrosoftov bezbednosni tim je napad na korporativne sisteme otkrio tek 12. januara, nakon čega je vrlo brzo hakerima uskratio pristup podacima. Stručnjaci su identifikovali da pretnje dolaze od ruske hakerske grupe Nobelijum, koja je odgovorna za napad na kompaniju SolarWinds iz 2020.

Još uvek nema dokaza da su hakeri imali pristup sistemima korisničkih okruženja ili veštačke inteligencije, navela je kompanija, dodajući da je napad počeo krajem novembra 2023. godine. Majkrosoft je saopštio da je istraga o ovom slučaju u toku.

Autor: mondo.rs