Otac i brat sahranjeni u Hilandaru ☦️

Na današnji dan 1468. godine umro je Đurađ Kastriot Skenderbeg, feudalni gospodar Epira (dela današnje Albanije) i borac protiv Osmanske imperije. Albanska istoriografija danas ga vidi kao albanskog nacionalnog heroja, dok mnogi izvori potvrđuju da je potekao iz srpske porodice.

Skenderbegov otac Ivan, takođe feudalni gospodar, bio je darodavac manastira Hilandar, zadužbine Svetog Save i Svetog Simeona Mirotočivog, a Skenderbegova majka Vojislava bila je iz srpske plemićke porodice. Pretpostavka je da je bila kćerka Grgura Brankovića.

Pored Skenderbega, Ivan i Vojislava imali su još sinove Repoša, Stanišu i Konstandina. Repoš je bio monah manastira Hilandar, gde je sahranjen zajedno sa ocem Ivanom.

Foto: Pixabay.com/mirkosajkov

Dve Skenderbegove rođene sestre bile su udate za srpske vlasteline. Mara je bila udata za Stefana Crnojevića, gospodara Zete i vojvode despota Đurđa Brankovića, a druga sestra Jelena bila je udata za Pavla Balšića.

Petar II Petrović Njegoš pomenuo je Skenderbega u Gorskom vijencu i Lažnom caru Šćepanu Malom:

Skenderbeg je srca Obilića al umrije tužnim izgnanikom!

Albanska istoriografija je od 19. veka počela prikazivati Skenderbega kao albanskog nacionalnog heroja. U Tirani danas postoji Skenderbegov spomenik, a u Kroji i muzej posvećen Skenderbegu.

Autor: redportal.rs