Cvijić je učestvovao u određivanju političkih granica nove jugoslovenske države.

Srpski geograf Jovan Cvijić rođen je 11. oktobra 1865. u Loznici u porodici Todora i Marije Cvijić.

Osnovnu školu završio je u Loznici, kao i 2 razreda gimnazije, potom završava preostala 2 razreda u Šapcu. Zatim postaje učenik čuvenog profesora Koste Vujića u Prvoj beogradskoj gimnaziji. U razred je išao sa Miloradom Mitrovićem, Mihailom Petrovićem Alasom, Jašom Prodanovićem, Ljubomirom Stojanovićem, Pavlom Popovićem i Perom Todorovićem.

Već 1889. upisuje studije fizičke geografije i geologije na Bečkom univerzitetu kao državni pitomac. Cvijić je doktorirao 1893. na Univerzitetu u Beču.

Po povratka iz Beča, marta 1893. postao je redovni profesor Filozofskog fakulteta Velike škole u Beogradu. U početku je predavao fizičku geografiju i etnografiju, a zatim samo geografiju. Uticao na otvaranje 5 novih fakulteta: Medicinskog, Poljoprivrednog i Bogoslovskog u Beogradu, Filozofskog u Skoplju i Pravnog u Subotici.

Nakon Prvog svetskog rata Cvijić je učestvovao u određivanju političkih granica nove jugoslovenske države koristeći svoja naučna istraživanja kao argument u pregovorima.

Jovan Cvijić je osnovao Geografski zavod Filozofskog fakulteta 1893. prvu takvu ustanovu na Balkanu, i bio njegov upravnik od osnivanja do 1927.

NBS pustila je u opticaj novčanicu od 500 dinara sa likom Jovana Cvijića.

IZVOR: YT / RTS Obrazovno-naučni program

Autor: Redportal.rs