Jedna od najboljih opcija Ajfona je i njegova ahilova peta

kako prenosi portal Mondo, AirDrop je jedna od najkorisnijih funkcija koju milioni iPhone korisnika svakodnevno koriste. Međutim, ova funkcionalnost za bežično deljenje fajlova ima ozbiljan sigurnosti propust za koji Apple godinama nije mario, sve dok javnost nije saznala da su je Kinezi iskoristili za hakovanje telefona.

O AirDrop sigurnosnom propustu Apple je prvi put saznao 2019. godine od strane istraživača sa Tehničkog univerziteta u Darmštatu. Propust koju su istraživači pronašli omogućavao je hakerima da pomoću odgovarajućeg uređaja pristupe telefonskim brojevima i i-mejl adresama žrtava, ali Apple nije reagovao.

Naime Apple nije reagovao ni dve godine kasnije, kada su se isti istraživači ponovo obratili kompaniji i predložili rešenje koje bi zakrpilo pristup hakerima.

Posledice nereagovanja giganta iz Kupertina su sada prvi put postale javne. Uz pomoć kompanije Wangshendongjian Technology, koja je uspela da probije AirDrop enkripciju, policija u Pekingu je uspela da pronađe aktere koji su koristili ovaj propust kako bi slali neprimerene informacije putnicima metroa.

Vest da su kineski hakeri uspeli da iskoriste ovaj propust je odjeknula u Kapitol Hilu. Situaciju je prokomentarisao i senator Marko Rubio:

Mora se reagovati odmah, a Apple je odgovaran zbog neuspeha da zaštiti korisnike od tako očiglednih sigurnosnih propusta.

Autor: Mondo.rs