Ivica Dačić, lider SPS-a, Milica Đurđević Stamenkovski, predsednica Zavetnika, Vladimir Radomirović, glavni urednik PiÅ”taljke su gosti ove nedelje

Voditeljka emisije Hit Tvit Verica Bradić sa svojim gostima i pratiocima na druÅ”tvenim mrežama i večeras bira najvažniju objavu nedelje na druÅ”tvenim mrežama.

Gosti večeraÅ”nje emisije su Ivica Dačić, lider SPS-a, Milica Đurđević Stamenkovski, predsednica Zavetnika, Vladimir Radomirović, glavni urednik PiÅ”taljke.

Gledaoci u toku emisije mogu da glasaju za predloge na Fejsbuk stranici Hit tvit i na Tviter nalogu @hit_tvit. Takođe, gledaoci u toku emisije mogu da se uključe i glasaju i uživo u emisiji.

Na početku Hit tvit-a Verica Bradić rekla je da je ovo jubilarna 200. emisija.

Foto: TV Pink Printscreen

Predlog broj 1 - Džavelini

IZVOR: X / @hit_tvit

KomentariÅ”ući ovaj predlog Dačić je rekao da to Å”to se deÅ”ava nema veze sa odnosom sa Srbijom, već da je reč o strateÅ”kom događaju, a to je potpomaganje SAD nezavisnosti takozvanog Kosova.

- Ako krenemo od početka, ko je naoružavao OVK-a? Ona je dobijala naoružanje od Nemačke, SAD-a, ali i islamskih zemalja. Kada je bio rat 1999. godine, to je bilo otvoreno sadejstvo sa Albanijom - kazao je Dačić.

On je zatim citirao Zorana Đinđića rekavÅ”i da je on u pismu svetskim liderima rekao da dok Srbija sedi za pregovaračkim stolom, njoj se sprema nezavisnost Kosova.

- Ovo je sve suprotno Rezoluciji 1244, koja je doneta sa ciljem demilitarizacije OVK, koji su oni praktično pretvorili u Vojsku Kosova - rekao je Dačić i dodao da ovo nije izolovana situacija.

Dačić je naglasio da je očigledno da je cilj jačanje kosovske nezavisnosti, kroz naoružavanje i istakao da to ne doprinosi miru.

Foto: TV Pink Printscreen

Milica Đurđević Stamenkovski rekla je da postoji nekoliko razloga Å”to se ovo deÅ”ava i da je reč o raketama koje se mogu ispaliti sa ramena i koje gađaju tenkove tamo gde su najslabiji.

- Mi moramo da konstatujemo da to Ŕto je ambasador Hil jeste uradio nastavak naoružavanja separatista na KiM. Oni to rade decenijama unazad - ocenila je ona.

Kako je rekla, stiče se utisak da se Srbija trudila , a da oni rade na projektu "Velike Albanije".

- Na ovo treba reagovati trezveno, podsetiti da su ove sisteme isporučili Ukrajini - navela je Đurđević Stamenkovski i ocenila da SAD svoje saveznike naoružava, a onda ih ostavlja na cedilu.

Kako je rekla, naŔ stav prema Kosovu i Metohiji je integrisan u Ustavu i odnos naŔeg naroda se ne može promeniti.

- Kosovo i Metohija ne smeju biti kamen spoticanja - istakla je Đurđević Stamenkovski i naglasila da KiM treba biti tema u kojoj treba biti jedinstven.

Đurđević Stamenkovski istakla je da je albanski lobi u ofanzivi i da se Osmanijeva sastala sa papom Franjom.

Radomirović je rekao da smo mi mala zemlja, ali jako važna i da postoje i pravna i politička sredstva koja po ovom pitanju možemo da iskoristimo.

- Oba reÅ”enja su vezana za same SAD - ocenio je Radomirović i dodao da mi treba viÅ”e da radimo na tome da viÅ”e koristimo naÅ”u dijasporu.

- Treba koristiti te ljude i njihovu ljubav prema Kosovu i Metohiji, znajući da tamo postoje mnoge organizacije, kojima treba pomoći i iskoristiti političku strukturu u SAD da se promeni odnos prema naÅ”oj zemlji - naveo je Radomirović.

Predlog broj 2 - Dilema u opoziciji

IZVOR: X / @hit_tvit

Govoreći o nejednakim standardima istakao je da je to nastavak politike devedesetih.

Dačić se nadovezao kako niÅ”ta ne može biti čudno ni kada vidimo odnos Turske prema Kosmetu, jer oni i dalje njega smatraju, kao i Bosnu i Hercegovinu isturenim delom Osmanskog carstva.

- Ovde je reč o strateÅ”kim interesima, oni hoće nezavisno Kosovo. Mi moramo da budemo oÅ”tri, ali i mudri. Nije bila Rusija ta koja je kreirala krizu na prostoru Jugoslavije, oni su tada imali svoju krizu... Mi treba da se naoružavamo - kazao je Dačić i dodao da ne treba da se brinemo Å”ta će neko oko toga da kaže.

Upitan o komentarima opozcije i podsmehu na temu naoružavanja Srbije Dačić kaže da je opozicija protiv svega Å”to Vučić radi.

- Å ta je njihova koncepcija, politika, Å”ta mi treba da radimo na temu KiM? Njihov predlog je pomirenje. Kakvo pomirenje? Oko čega da se pomirimo. Lepo treba da se kaže za Å”ta su - naveo je Dačić.

Đurđević Stamenkovski istakla je da je zarad građana važno naglasiti da čak i kada bi Srbija rekla ''da'' naÅ”im tlačiteljima, to ne bi bio kraj.

- Mi treba da priželjkujemo promenu vlasti u SAD, Å”to neće dovesti do velikih zaokreta, ali će dovesti do toga da svoje ciljeve Srbija postavi kao legitimne - ocenila je ona.

IZVOR: X / @hit_tvit

Autor: pink.rs