Duboko more sadrži stene i kore koje sadrže minerale kao što su litijum, skandijum i kobalt, ključne za nove tehnologije kao što su baterije

Norveška će verovatno postati prva zemlja na svetu koja će započeti kontroverznu praksu komercijalnog dubokomorskog rudarenja, prenosi Bi-Bi-Si.

Plan bi, pre glasanja u parlamentu, ubrzao lov na plemenite metale koji su veoma traženi zbog novih, zelenih tehnologija koje koriste. Naučnici za životnu sredinu su ranije upozoravali da bi ovo moglo biti pogubno za morski život.

Glasanje se prvenstveno odnosi na norveške vode, ali bi dogovor o bušenju u međunarodnim vodama takođe mogao biti postignut ove godine, a očekuje se da će glasanje proći glatko kada se obezbedi višestranačka podrška krajem 2023. Međutim, norveška vlada kaže da je oprezna i da će početi da izdaje dozvole tek nakon što budu sprovedene dalje studije životne sredine.

Duboko more sadrži stene i kore koje sadrže minerale kao što su litijum, skandijum i kobalt, ključne za nove tehnologije kao što su baterije.

Norveški predlog bi otvorio 280.000 kvadratnih kilometara njenih nacionalnih voda kompanijama koje bi mogle da se prijave za eksploataciju ovih izvora, što je područje veće od veličine Ujedinjenog Kraljevstva.

Iako su ovi minerali dostupni na kopnu, oni su koncentrisani u nekoliko zemalja, što povećava rizik snabdevanja. Primer je Demokratska Republika Kongo, koja ima neke od najvećih rezervi kobalta, ali se suočava sa sukobima i nestabilnošću u nekim delovima zemlje.

Valter Sognes, suosnivač norveške rudarske kompanije Locke Minerals, koja planira da podnese zahtev za licencu kada predlog bude odobren, kaže da je potrebno više da se uradi da bi se razumeo duboki okean pre nego što rudarenje počne, što verovatno znači da samo rudarenje neće početi uskoro.

Martin Vebeler, okeanski aktivista i istraživač u Fondaciji za pravdu životne sredine, nada se tome i kaže da bi rudarenje bilo „katastrofalno” za okeanska staništa. „Norveška vlada je uvek isticala da želi da primeni najviše ekološke standarde“, rekao je on. „Licemerno je dok odbacujete sve naučne savete.

On je napomenuo i da bi rudarske kompanije u sadašnjim aktivnostima trebalo da se fokusiraju na sprečavanje štete po životnu sredinu, umesto na otvaranje potpuno nove industrije.

Autor: redportal.rs