Čuvajte naše običaje, kulturu i časno ime velikog srpskog naroda, poručio predsednik Vučić

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić danas je bio domaćin deci srpske nacionalnosti iz Severne Makedonije koja će božićne praznike provesti u Beogradu.

Predsednik Vučić im je poručio da čuvaju srpske običaje, kulturu i ime srpskog naroda kojem pripadaju:

Na ovaj blagi Badnji dan, srca punih ljubavi saborno iščekujemo Božić, najveći hrišćanski praznik. Nevinost i čista duša dečja najviše liči na Boga, a ne zaboravimo da je Božić blag dan i zbog ljubavi javljene kroz Hrista. Čuvajte naše običaje, kulturu i časno ime velikog srpskog naroda kojem pripadate. Verujem da ćete mnogo toga videti u Beogradu, da ćete zavoleti Srbiju, baš kao što volite i mesto odakle dolazite, baš kao što volite i Severnu Makedoniju.

Foto: predsednik.rs

Vučić je naveo da se mora razumeti simbolika ovih praznika:

Vladika Nikolaj dao nam je i najpreciznije pojašnjenje simbolike naših drevnih običaja vezanih za ovaj praznik. Treba se setiti da se Gospod Hristos rodi u slami, pa razumeti zašto se kuća posipa slamom. Treba znati za božansku svetu Trojicu koja vlada svetom na četiri strane, pa razumeti zašto se baca po tri oraha u četiri ugla sobe. Treba znati da je Hristos hleb života, pa pojmiti smisao česnice.

U ime prisutnih, Angela Antevska je izjavila:

Naš osnovni zadatak u Severnoj Makedoniji je da čuvamo srpski jezik, ćirilicu i srpsku kulturu. Predsedniče, godinama ste pomagali svima u regionu, bili tu kada je bilo najteže i doprineli jačanju odnosa dva bratska naroda-

Autor: redportal.rs