On je bivši MMA borac

Norvežanin Ken Stornes je postao prva osoba koja je izvela ronjenje na smrt sa više od 40 metara, skočivši sa zida u ledenu vodu ispod.

Gitarista Erling Bruno Hovden u Frognerbadetu tokom leta 1972. godine je izmislio ronjenje na smrt ili Dødsing. To je oblik ekstremnog ronjenja slobodnim stilom sa ispruženim rukama i stomakom na prvom mestu. Skokovi se obično izvode sa platforme postavljene između 10 i 15 metara iznad vode, ali najhrabriji ronioci skaču sa mnogo više, sa trenutnim rekordom u muškoj klasičnoj kategoriji na 40,5 metara. Postavio ga je ranije ovog meseca Ken Stornes, norveški bivši MMA borac koji je postao ekstremni sportista, koji je zaronio u ledene vode Nordfjorda sa platforme na strani visoke litice.

- Još jednom vraćamo svetski rekord u skokovima na smrt u Norvešku gde mu je i mesto - napisao je Storns na svom Instagramu, gde je prvi put objavio video svog ludog ronjenja.

Foto: X/@RealKenStornes

Storns je prikupio više od 700.000 ljudi samo na Instagramu objavljivanjem video-snimaka ekstremnih skokova u ledenim vodama. Njegov najnoviji podvig pregledan je milionima puta na popularnoj društvenoj mreži.

Smrtonosno ronjenje sa više od 40 metara je neverovatno opasno i Stornes priznaje da je mogao ozbiljno da se povredi da nije savršeno zakucao prizemljenje. Klasično ronjenje na smrt zahteva da rone sa ispruženim rukama i nogama horizontalno što je duže moguće, pre nego što se sklupčaju u položaj štuke neposredno pre nego što udare u vodu.

- Savršeno sam sleteo. Vreme i brzina leta možda nisu bili optimalni, ali sletanje je bilo savršeno, i to je ono što se računa - rekao je Storns o svom rekordnom skoku od 40,4 metara.

Upitan da li bi ikada pokušao da zaroni sa 50 metara visine, on je rekao da je šansa za to malo verovatna, jer ne misli da se „može izvući sa 50 metara bez ozbiljnih povreda“.

IZVOR: X / @RealKenStornes

Autor: redportal.rs