Da li je Božji ili Božiji 🤔

Da li je pravilno badnjedanski ili badnjidanski, Božji ili Božiji, sa velikim ili malim inicijalnim B, da li može i polažajnik i položajnik?

▪️ BADNjI DAN. Dan uoči Božića. U narodu se kaže kao Badnji dan i Božić što znači uvek zajedno, nerazdvojno. A Rečnik SANU beleži oblik badnjiti – bdeti uoči Božića. 😊

▪️ BADNJEDANSKI. A može i badnjidanski. To je prisvojni pridev od Badnji dan.

U badnjedanskoj noći se peče božićna pečenica, namenjena sutrašnjem danu – Božiću.

▪️ BADNJAK. Obredno drvo, odsečeno sirovo cerovo, hrastovo i sl. stablo, oblica, klada ili grana koja se pali uoči Božića, na Badnje veče. 🤗

▪️ BOŽIĆ-BATA. U šestotomnom Rečniku Matice srpske, bata (ili bato) je naziv od mila za muško dete, brata, devera, zatim to je drug, prijatelj odvažan, hrabar čovek, delija. Ali kod Božić-Bate u pitanju je nešto drugo 👇

Ovde bata vodi poreklo od već zaboravljenog glagola batati koji upućuje na značenje udarati, lupati: Božić štapom bata (tj. udara), ili: Božić bata (tj. lupa, kuca) na vrata.

Milan Šipka je pisao da je od Božić bata (kuca, udara) nastalo ime Božić-Bata.

▪️ BOŽJI ILI BOŽIJI? Odnosno-prisvojni pridevi odnose se na pripadanje nekom biću ili označavaju osobinu karakterističnu za to biće, npr. Božji, zečji, lisičji, dečji itd.

Pored ovih dopuštaju se i oblici Božiji, zečiji, lisičiji, dečiji. Pritom su oblici kao vrapčiji, ovčiji, guščiji lakši za izgovor nego vrapčji zbog suglasničke grupe (pčj, včj, ščj).

U crkvenim tekstovima uglavnom je Božiji.

▪️ DA LI JE BOG VELIK? U jednobožačkim religijama nazivi za božanstva shvataju se kao kao vlastita imena i zato se, prema Pravopisu, pišu velikim slovom: Bog, Jehova, Alah, Buda. 🧐

Isto važi i za uobičajene zamene za Boga to jest Hrista: Gospod, Svevišnji, Svemogući, Spasitelj, Bog Otac. Velika je i Bogorodica, Bogomati i Gospa.

Ali kada se bog, gospod, svevišnji i bogorodica upotrebe u opštem značenju ili u množini, pišu se malim slovom: tražio je boga, ni bog mu ne bi pomogao.

▪️ POLAŽAJNIK. Onaj koji prvi dođe kome u kuću na Božić.

Polažajnik donosi zdravlje, sreću i blagostanje: prvi gost božićnog jutra, čiste duše i dobrih namera.

Rečnik Matice srpske kaže da je oblik položajnik lokalizam.

▪️ BOŽIĆ. Hrišćanski praznik posvećen rođenju Isusa Hrista. U narodu se zove i Veliki Božić. A Mali/Mladi/Ženski Božić je, prema Matičinom rečniku, dan prvog januara (14. po gregorijanskom kalendaru), Nova godina, prenosi rts.rs.

Autor: rts.rs