Današnji praznik, Tucindan, uvek pada dva dana pred Božić. Na današnji dan se sprema Božićna pečenica, tačnije meso koje će se jesti na Božić.
Ovaj praznik dobio je ime Tucindan zato što se pečenica tukla, tačnije, ubijala krupicom soli, potom ušicama od sekire, pa se onda ubijeno prase ili jagnje klalo.
Po narodnom običaju ova pečenica se zvala božnjičara jer se spremala i jela za Božić. Živina se nikako ne sme naći na božićnoj trpezi jer postoji mogućnost da vas cele godine tera maler.
U pečenicu se obavezno stavlja jabuka koja se jede na Božić radi boljeg zdravlja.
Deca se ne bi trebala tući na današnji praznik jer po pričama naših baka, deci bi na mesto udarca mogli iskočiti čirevi.
Vredne domaćice na današnji dan počinju spremanje kuće za Božić. Kupuju se suve šljive, suve smokve, orasi i bomboni. Parice se stavljaju u ćoškove kuća i u slamu, a deca traže darove. Jako bitna stvar je da se na Tucindan iz kuće ništa ne iznosi.
IZVOR: TW / Kakve su ti misli takav ti je zivot
MAJKA JE SVETINJA 🤗🦦
Autor: redportal.rs