Može se obnoviti populacija ugrožene školjke.

Projekt očuvanja plemenite periske u Jadranskom moru i pulski Akvarijum zahvalili su na društvenim mrežama holivudskom glumcu Leonardu Dikapriju na objavi u kojoj spominje te ugrožene školjke i Hrvatsku.

- Leonardo Dikaprio kao ambasador UN-a za klimatske promene, prepoznao je važnost očuvanja plemenite periske te podelio izvanredne vesti koje su obeležile kraj prošle godine. Ovim putem koristimo priliku kako bi se zahvalili svim partnerima, dojavljivačima i ljudima koji su uključeni u aktivnosti projekta u bilo kojem obliku. Marljivost, zajedništvo i trud zaista se isplate - napisali su na stranici Projekta očuvanja plemenite periske u Jadranskom moru.

Naime, Dikaprio je na svom profilu na Instagramu, gde ga prati više od 62 miliona ljudi, objavio video snimljen u Hrvatskoj.

Oduševile su ga vesti o mogućoj obnovi populacije ove ugrožene školjke.

- Naučnici su otkrili mladu grupu ugroženih divovskih školjki kod obale Hrvatske u Jadranskom moru. Plemenita školjka periska, koja može narasti i do metar širine, postala je opasno ugrožena otkada je smrtonosni virus pogodio tu vrstu 2016. godine. Istraživači se nadaju da će vratiti školjke koje igraju važnu ulogu u održavanju zdravih podvodnih ekosistema - napisao je glumac uz video iz hrvatskog podmorja.

https://www.instagram.com/reel/C1nG4FFgM4l/?utm_source=ig_embed&ig_rid=a844de01-9f6c-4e4f-bdf6-2e92f70ffe10

IZVOR: IG / leonardodicaprio

Autor: REDPORTAL.RS