Tel Aviv je podigao borbenu gotovost na granici prema Libanu

Lider Hezbolaha, Hasan Nasralah u trećem po redu govoru od početka rata u Pojasu Gaze, nastavio je da retorički steže obruč oko Izraela, nabrajajući imena žrtava i uspehe njegove organizacije, Hamasa, Huta i Irana. Tel Aviv podigao borbenu gotovost na granici prema Libanu. Huti napali još jedan brod u Crvenom moru. Iran za samoubilačke napade u Kermanu optužio Ameriku i Izrael. Nemci napuštaju Liban.

Izraelski vojnici i stanovnici Libana još jednom su, bez direktnih posledica, "preživeli" govor lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha, koji je tokom sat duge tirade nabrajao najznačajnije žrtve u ratu protiv Tel Aviva, tvrdeći da je izraelska "politika odvraćanja" u protekla četiri meseca "propala".

- Propao je i američki pokušaj da, slanjem ratnih brodova, spreči mešanje Hezbolaha - rekao je Nasralah, nekoliko sati pošto je u dva samoubilačka napada nedaleko od groba nekadašnjeg komandanta iranske Revolucionarne garde Kasema Solejmanija, u Kermanu, stradalo više od 100 i ranjeno oko 150 ljudi.

General Solejmani, koji je bio jedan od ključnih arhitekata moći Hezbolaha, ubijen je početkom 2020. godine u napadu bespilotnih letelica na njegov konvoj u Bagdadu. Odobrenje za taj napad izdao je tadašnji američki predsednik Donald Tramp.

Tačno četiri godine kasnije, bombaši samoubice aktivirali su eksploziv tokom obeležavanja Solejmanijevog ubistva, što je gotovo momentalno izazvalo dodatne tenzije u ionako napetim odnosima između SAD i Irana.

- Iza ovog terorističkog napada stoji Izrael, kao odgovor na šamarčine koje dobija od boraca pokreta otpora u Gazi. Odgovor na ovaj kukavički napad će biti odlučan - rekao je iranski ministar unutrašnjih poslova, Ahmad Vahidi, a prenosi RTS.

Iranske vlasti su navele i da su obaveštajne službe sprečile nekoliko sličnih napada širom zemlje.

Nasralah je, takođe, za samoubilački napad optužio SAD i Izrael, ali je rekao i da je ubistvo jednog od ključnih lidera Hamasa, Saleha el Arurija u južnom predgrađu Bejruta predstavlja direktan napad na Liban.

Odmah nakon upada Hamasa na Izrael, 7. oktobra, Nasralah je pristalicama obećao da će ta organizacija početi otvoreni rat protiv Izraela ukoliko ta država napadne Liban.

Njegov govor je, pak, pratilo svega nekoliko eksplozija Hezbolahovih raketa nedaleko od izraelske granice, dok je njegova organizacija emitovala niz dvosmislenih poruka ispunjenih maglovitim citatima iz Kurana.

Autor: Rts.rs