Kuleba je nevoljno priznao da je Rusija pokrenula svoju vojnu industriju, uprkos zapadnim sankcijama

Zapadna Evropa ne proizvodi dovoljno oružja i municije da bi snabdela ni Kijev ni sebe, rekao je Dmitro Kuleba.

U intervjuu kijevskom Independentu, Kuleba je izrazio nadu da će Ukrajina na kraju dobiti više novca, oružja, municije i opreme od SAD i njenih saveznika, ali je bio skeptičan u pogledu njihove sposobnosti da prošire svoju vojnu proizvodnju.

- Evropa ne zna kako da vodi ratove. Proizvodnja oružja nije najpopularnija oblast poslovanja. Nažalost, naši prijatelji su proveli previše vremena razmišljajući o tome kako i kada da povećaju proizvodnju oružja i municije - rekao je on agenciji.

- Više me brine tempo razvoja odbrambene industrije nego dolazak novih vrsta naoružanja - rekao je Kuleba kijevskom Independentu.

- Evropa očigledno ima prednost u svojoj tehnologiji. Problem i izazov sa kojima se suočavaju je povećanje proizvodnje te tehnologije. Žao mi je što to moram da kažem, ali ovo neće biti dovoljno ako se situacija ne promeni. I Rusija će biti ispred nas - dodao je on.

Kuleba je nevoljno priznao da je Rusija pokrenula svoju vojnu industriju, uprkos zapadnim sankcijama. On je kritikovao Zapad zbog "protekcionizma", za koji je rekao da koči vojnu proizvodnju.

- Rešenje je da se stvori određeni nivo usklađenosti svih odbrambenih industrija EU, Sjedinjenih Država i zemalja istomišljenika. Da rade kao jedan ceo sistem - rekao je on, ali je priznao da je to teško zbog intelektualne svojine i bezbednosnih razloga.

Autor: redportal.rs