Uprkos popularnosti svog izuma, Glok je bio povučeni milijarder koji je većinu svog vremena provodio na svom imanju pored jezera u Austriji

Austrijski inženjer i tajkun Gaston Glok, koji je izumeo jedan od najprodavanijih pištolja na svetu, preminuo je u 94. godini. Vest o njegovoj smrti objavila je njegova kompanija, piše Bi-Bi-Si.

- Gaston Glok je postavio strateški pravac Glok grupe tokom svog života i pripremio ga za budućnost - saopštila je kompanija.

Kompanija kaže da je njen lider napravio revoluciju u svetu malokalibarskog oružja, ali i da je uspeo da uspostavi brend Glok kao globalnog lidera u industriji pištolja. U saopštenju se navodi da će se životno delo osnivača oružja "nastaviti u njegovom duhu".

Glok je dizajnirao i patentirao lagani poluautomatski pištolj od devet milimetara koji je bio lak za punjenje i mogao je ispaliti 18 metaka, i ubrzo je stekao lojalne sledbenike među vojnim i policijskim osobljem širom sveta.

Popularnost pištolja Glok dodatno naglašava američka pop kultura i njegovo pojavljivanje u holivudskim blokbasterima, uključujući naučnofantastični akcioni film Matriks 2.

Međutim, uprkos popularnosti svog izuma, Glok je bio povučeni milijarder koji je većinu svog vremena provodio na svom imanju pored jezera u Austriji.

Retko se pojavljivao u medijima, prvo je dospeo na naslovne strane kada je jedan od njegovih poslovnih saradnika pokušao da ga ubije krajem 1990-ih, i nakon razvoda od prve žene 2011. i godinu dana kasnije, kada je objavljena knjiga o njegovom biznisu.

Glok, koji je rođen 1929. godine, studirao je mašinstvo na koledžu u Beču. Kasnije je osnovao posao sa robom široke potrošnje u gradu izvan austrijske prestonice, a početkom 1980-ih posao se proširio na vojne zalihe. Forbs je procenio Glokovo lično bogatstvo u 2021. na 1,1 milijardu dolara u 2021.

Tokom godina, zagovornici kontrole oružja kritikovali su kompaniju Glok zbog popularizacije pištolja koje je bilo lako sakriti dok je u držanju više metaka od sličnih pušaka drugih proizvođača.

Glok je retko odgovarao na kritike aktivista za kontrolu oružja i takođe je odbio da se pridruži drugim proizvođačima oružja koji su potpisali dobrovoljni sporazum o kontroli oružja sa vladom Sjedinjenih Država 2000. godine.

Autor: redportal.rs