Obojica su osuđeni za izazivanje mržnje i podsticanje aktivnosti koje ugrožavaju nacionalnu bezbednost

Ruski sud osudio je danas dvojicu muškaraca na teške zatvorske kazne zbog čitanja poezije u kojoj se osuđuje napad Rusije na Ukrajinu. Artjom Kamardin je osuđen na sedam godina zatvora, a Jegor Štovba na pet godina i šest meseci, na šta su njihove pristalice u sudnici uzvikivale "sramota".

Ruske vlasti privele su hiljade ljudi zbog protesta protiv ofanzive u Ukrajini, a kritika je u toj zemlji praktično zabranjena. Tridesettrogodišnji Kamardin je rekao da je u pritvoru bio posebno nasilan i da su ga policajci silovali i naterali njegovu devojku da snimi snimak na kome se izvinjava.

Pre hapšenja, recitovao je svoju pesmu "Ubij me, milicioner!" na moskovskom trgu gde su se disidenti okupljali još od sovjetskih vremena. Kamardin je uzvikivao i uvredljive parole na račun imperijalnog projekta "Nova Rusija", čiji je cilj aneksija juga Ukrajine.

Obojica su osuđeni za "izazivanje mržnje" i "podsticanje aktivnosti koje ugrožavaju nacionalnu bezbednost". Kamardin je rekao sudu da nije znao da su njegove radnje prekršile zakon i zatražio je milost.

- Nisam heroj i odlazak u zatvor zbog svojih uverenja nikada nije bio deo mojih planova - rekao je Kamardin u izjavi koju su njegove pristalice objavile na Telegramu.

- Ovo je potpuno nečuveno! - rekao je njegov otac Jurij nakon izricanja presude. Okrivljenom su došli roditelji, supruge i dvadeset prijatelja. Prisutna je bila Kamardinova supruga Aleksandra Popova.

- To je veoma teška kazna. Sedam godina za pesme, za nenasilni čin - rekla je Popova pre nego što je i ona privedena. U intervjuu za AFP krajem 2022. godine, Popova je ispričala o hapšenju svog tadašnjeg dečka. Ona je rekla da su joj policajci pretili "grupnim silovanjem", udarali je i prskali lepkom po obrazima i usnama.

U međuvremenu, Kamardin je odveden u posebnu prostoriju, gde su ga, kako je rekao advokatu, tukli i silovali šipkom. Bio je primoran da uputi video izvinjenje. Stovba je takođe tvrdio da nije prekršio zakon.

- Šta sam radio nezakonito? Čitao sam poeziju? - upitao je 23-godišnji muškarac.

- Mama, znam da ti, više od bilo koga drugog, veruješ u moju nevinost. Međutim, žao mi je što su se stvari ovako ispostavile, ostavio sam tebe i tatu na miru - rekao je majci na sudu.

Nikolaj Daineko, koji je uhapšen u isto vreme, osuđen je prošlog maja na četiri godine zatvora nakon što je pristao na sporazum o priznanju krivice, navodi OVD-info.

Ovo je poslednja u nizu oštrih kazni Rusima koji protestuju zbog ofanzive, a kritičari kažu da su takva suđenja apsurdna. Sredinom novembra, sudija Oksana Demjaševa osudila je umetnicu Aleksandru Skočilenko na sedam godina zatvora zbog zamene etiketa sa cenama sloganima u kojima se kritikuje ruska ofanziva u Ukrajini.

Skočilenko je pet cenovnika u filijali jednog od najvećih ruskih lanaca supermarketa u Sankt Peterburgu zamenio porukama o sukobu. Suđenja običnim Rusima se obično drže van očiju javnosti, za razliku od istaknutih kritičara. Većina istaknutih ruskih opozicionara napustila je zemlju ili se nalazi iza rešetaka, uključujući Alekseja Navaljnog.

Autor: redportal.rs